Una important notícia ha arribat a aquesta redacció: l’atorgament del Premi Internacional “Ciutat de Lleida” a la Fira de Titelles d’aquesta ciutat, en reconeixement de la seva llarga i fecunda trajectòria i per la seva contribució de manera destacada a la projecció internacional de Lleida. Unes raons de pes que venen a indicar la importància que avui tenen els festivals de titelles quan saben inscriure’s en les ciutats que els acullen amb acusada profunditat.

Luis Zornoza i el seu castellet, al carrer de Lleida.

Tal és, en efecte, el cas de la Fira de Titelles, que durant els dies de la seva celebració,  tota la ciutat es mobilitza a l’entorn d’aquesta art, generant un dinamisme social i econòmic de primer ordre. Pel que fa al sector dels titelles, sabut és que la Fira sol reunir un nombre impressionant de programadors i de professionals, generant un allau de contactes, intercanvis i negoci.

Com diuen els seus actuals responsables, l’Elisabet Vallvé i l’Oriol Ferre, aquest Premi “És també un reconeixement a la tasca iniciada pels seus fundadors, en Joan-Andreu Vallvé i na Julieta Agustí i que l’equip actual del Centre de Titelles, continua tirant endavant amb la mateixa passió, esforç i entusiasme. Aquests reconeixements ens encoratgen a seguir treballant per tal que any rere any, la Fira de Titelles esdevingui una cita essencial i imprescindible, tant pel sector teatral com per al públic en general.”

Nàufrags, espectacle dirigit per Lluís Danès.

És curiós que aquest notícia hagi coincidit amb una altra per la qual la companyia Etcétera de Granada ha rebut el “Premio al Prestigio Turístico Nacional” que atorga l’Ajuntament d’aquesta ciutat per les seves distintes iniciatives a l’entorn del món del titella (Festivals, Exposició al Parque de las Ciencias, etc), la qual cosa no fa més que confirmar el que dèiem al principi d’aquest article: els festivals de titelles, quan s’organitzen amb rigor i empenta, no solament es configuren com experiències de recerca artística i entreteniment, sinó també de negoci i promoció de la ciutat.

Exposició ’30 años de Etcétera’ al Parque de las Ciencias de Granada.

Des de Putxinel·li volem felicitar als premiats, animant-los a prosseguir en la seva meritòria feina.