(Darrere del teatret dels Bonecos de Santo Aleixo)

Els titelles son una manifestació teatral que, gràcies al Festival Guant de Valls, fa 15 anys que els podem gaudir. Aquest Festival ens proposa uns espectacles per a tots els públics, d’un enorme interès artístic.

Exposició de Galiot Teatre.

Del 19 al 24 de novembre, hem tingut nou espectacles i també una exposició al vestíbul del Teatre Principal de Titelles del Món de la companyia Galiot Teatre. Dels espectacles per adults ens hem de situar al divendres 22 a les 10 de la nit, en què l’actor i titellaire, Javier Aranda, ens va emocionar amb Vida.

‘Vida’, de Javier Aranda.

Aranda es va forma a l’Escola de Teatre de Saragossa. Després de 20 anys treballant en diferents formacions i després d’haver participat en curts i llargmetratges, l’any 2015 va formar la seva pròpia companyia, amb la que ha creat Parias i l’obra amb la que s’ha presentat aquest any al Festival, Vida. Un treball que ha aconseguit el reconeixement de critica i públic. L’evocació de la seva infantesa, al costat de la seva mare, i amb la banda sonora del sotragueig d’una màquina de cosir, amb la que comença l’espectacle, dóna pas a tota una vida.

‘Vida’, de Javier Aranda.

Només fent servir les mans i una cistella, Aranda crea un món ple de màgia, que ens provoca una rialla, a la vegada que ens posa al davant, com un mirall en què  hi veiem reflectida, una part de la vida de cada u: el naixement, l’enamorament, la formació d’una família, el vol dels fills cap a construir el seu destí. Una peça de petit format, però d’una immensa alçada artística.

Els nens miren d’a prop els Bonecos de Santo Aleixo.

La proposta més esperada del festival era Os bonecos de Santo Aleixo, uns titelles procedents del llogaret portuguès de Sant Aleixo, considerats els més antics d’Europa. La representació es fa en un petit escenari, en què una cortina de cordetes verticals situades al davant, ens fa oblidar els fils i les tiges que subjecten els titelles. La improvisació del text i sobretot la penombra de la sala (la il·luminació es fa amb candeles d’oli d’oliva) aconsegueixen una atmosfera que ens trasllada al passat. Tot un luxe poder gaudir d’aquests titelles plens de vida que ens van representar l’Aute de la Creació del Món. Divertida la creació d’Adam i Eva, i la dels animals, tot servit amb música i cants en directe. Una cosa que no va ajudar l’espectacle va ser la improvisació del text, les repetides (massa reiteratiu) al·lusions a l’alcaldessa, la responsable de cultura, i a l’alma mater d’aquest Festival, l’Eudald Farré.

Darrere del teatret dels Bonecos de Santo Aleixo, amb els llums d’oli.

Entre les propostes infantils Ulissa, un espectacle amb titelles i actors a càrrec de la companyia La Genovesa, Narratives Teatrals. Una relectura moderna, femenina i transgressora del clàssic d’Homer. Aquesta companyia juntament amb la Cia. L’invisible Titelles, van ser les representants del territori al Festival.

La companyia La Genovesa, Narratives Teatrals.

Les funcions exclusives per a les escoles, van ser un altre valor d’aquesta edició que va acabar amb L’aventura d’avorrir-se, una proposta de L’Estaquirot Teatre, de Vilanova i la Geltrú.

‘L’aventura d’avorrir-se’, de L’Estaquirot Teatre.

Una altra perla del Festival en la que es vol motivar la creativitat dels infants (i potser no tant infants), una peça que va venir a Valls avalada pel Premi al Millor Espectacle Familiar dels Premis Teatre Barcelona 2019. Una manera esplèndida de cloure  un Festival que, una vegada més, ha demostrat que els titelles són una manifestació teatral de gran valor. 

Pere Cano Mestres.