(Imatge d’Untold, de la companyia italiana Unterwasser)

Arriba la IV edició de la Biennal de Teatre Visual i de Figures IF Barcelona. Una edició que es centra en els elements essencials i fonamentals del teatre des del seu origen: la màscara, les ombres i els fils. La màscara, de fet, es pot entendre com el “grau zero” del titella i com l’eina més efectiva del joc entre la distància i la catarsi.

La màscara, avui, ha deixat de ser una eina de representació? Quina és la seva vigència? L’ombra és una imatge obscura projectada per la intercessió d’un cos opac. És, també, el regne de la foscor, la zona de penombra, allò de límits imprecisos, el doble inseparable. No és, aquest i en definitiva, l’espai de la representació teatral?

El fil permet guiar i animar les marionetes des de la distància, establint un vincle indissociable entre manipulador i la seva imatge. El fil és, doncs, el medi en què és possible qualsevol experiència de la distància, la corda dels funàmbuls i la guia per sortir dels laberints.

L’univers de llums i ombres d’Unterwasser, les tragèdies clàssiques de Sòfocles de la mà de Bambalina Teatre, la màgia infinita de la fulla en blanc o les possibilitats inusitades de la intersecció de la natura amb la tècnica ens endinsaran en un món completament fascinant.

Programació

EPHEMERAL PRESENCES

Estrena absoluta
Cia. Besllum (Illes Balears)
3 de novembre – 19h. Arts Santa Mònica, Claustre. Barcelona. Gratuït
Teatre visual

Aquest projecte explora noves possibilitats per percebre el nostre entorn a través de la tecnologia i la narrativa teatral. El seu objectiu és utilitzar la tecnologia com mitjà per a desenvolupar experiències perceptives que superin les limitacions dels nostres sentits. 

Els éssers humans necessitem travessar la frontera biològica que impedeix veure més enllà del que els sentits permeten. Per això mateix ens fascina la il·lusió, la màgia i l’inexplicable. Amb Ephemeral presences, el col·lectiu Besllum pren com a referència el regne Plantae per descobrir altres qualitats que desconeixem o que no podem percebre del món vegetal i generar així un diàleg de coneixement i trobada a través d’una narrativa objectual, audiovisual i interactiva.

Projecte en residència a IF Barcelona durant el bienni 2020-2021.

Autoria: Joana M. Pericàs i Pau Caracuel (companyia Besllum, Mallorca).
Assessorament tècnic: Diedac Basajaun, Carlos Moreira, Jaume Miralles i Unai Lazcano.
Disseny i construcció: Pau Caracuel.
Agraïments: Jordi Alomar, Camino Caneja, Claudio Bader, Rodrigo Tamay, Mateu Cañellas i Gràcia Moragues.

MAZE (Laberint)

Estrena nacional
Cia. Unterwasser (Itàlia)
5 de novembre – 18.00h. Sala Gran, Teatre Sagarra, Santa Coloma de Gramenet.
Teatre visual.
10 €. Entrades a www.ifbarcelona.cat

Maze és una representació d’ombres en viu en què es projecten escultures i cossos tridimensionals en directe sobre una gran pantalla.

Des de la mirada d’una dona, se succeeixen escenes de la vida en forma de poemes visuals que descobreixen i il·luminen emocions, pensaments, records i fantasies. Una reflexió sobre l’existència humana: l’arribada al món, la recerca del sentit, la mort. A MAZE, l’univers líric es nodreix del món poètic d’autores com Emily Dickinson, Laurie Anderson o Mariangela Gualtieri. Els referents visuals d’Alexander Calder o Amedeo Modigliani teixexen un univers fascinant que parteix dels rudiments del teatre visual per arribar al fons de l’ésser humà i les seves múltiples facetes.

Producció: Unterwasser
Idea, creació i interpretació: Valeria Bianchi, Aurora Buzzetti, Giulia De Canio
Música: Posho
Disseny de llums: Matteo Rubagotti
Producció executiva: Pilar Ternera/NTC
Amb el suport de: Théâtre La Licorne, Dunkerque (FR); Teatro del Lavoro; Festival città delle 100 scale; CasermArcheologica.
Untold ha estat finalista del premi Inbox 2019

UNTOLD (El que no s’ha dit)

Estrena nacional
Cia. Unterwasser (Itàlia)
6 de novembre – 18.00 h. Sala Gran, Teatre Sagarra, Santa Coloma de Gramenet. Teatre visual. 10 €. Entrades a www.ifbarcelona.cat

El que no es pot dir no es pot elaborar ni resoldre. De l’ombra de l’ocult emergeixen esquerdes i inconsistències, elements que deixen senyals i missatges, que premen la superfície i demanen sortir a la llum.

UNTOLD és un viatge introspectiu, fruit d’una investigació acurada sobre les possibilitats del teatre d’ombres: un treball a partir de la projecció visual de cossos i objectes en què conviuen la il·lusió i la revelació dels artificis.

Untold va ser estrenada el passat 2020 a la Biennale Teatro de Venècia.

Idea, creació i interpretació: Valeria Bianchi, Aurora Buzzetti, Giulia De Canio
Música: Posho
Llums: Matteo Rubagotti
Disseny sonor:  Posho, Jacopo Dell’Abate, Valeria Bianchi, Emanuela Belmonte
Amb la col·laboració de: Caterpillar
Producció: UnterWasser
Producció executiva: Pilar Ternera / NTC

Amb el suport de: Nuovo Teatro delle Commedie, Straligut Teatro, Officine Caos, Teatro Biblioteca Quarticciolo, Meridiano Zero, Centro di Residenza della Toscana (Armunia Castiglioncello – CapoTrave/Kilowatt Sansepolcro).

ÈDIP

Cia. Bambalina – Teatre Practicable (Comunitat Valenciana)
6 de novembre 20.00 h. Sala Miquelet, Teatre Segarra. Santa Coloma de Gramenet.
Teatre de titelles. 10 €

La companyia Bambalina presenta Èdip, una de les grans creacions dels tràgics grecs que perviuen en l’imaginari de l’home actual de la manera més clara i evocadora.

Sòfocles va erigir unes figures de carn i ossos agitades per les passions més violentes i pels sentiments més tendres, figures plenes d’una grandesa orgullosa i heroica i d’una humanitat vertadera.

Èdip rei és una obra commovedora com cap altra, que conserva intacta la seva capacitat per conduir l’espectador a un àmbit mític on els homes i els deus interactuen d’una manera misteriosament solidària. Una obra que transcendeix i que connecta amb un sentit mitològic de l’existència que encara avui continua expandint els sentits i aportant una emoció metafísica difícil d’explicar.

Equip artístic
Adaptació i direcció: Jaume Policarpo
Intèrprets: Jorge Valle, Àgueda Llorca, Pau Gregori
Disseny d’il·luminació: Mingo Albir
Construcció de titelles i escenografia: Miguel Ángel Camacho
Disseny gràfic i disseny de titelles: Jaume Marco
Disseny d’escenografia: Jaume Policarpo
Selecció musical, composició i direcció de cors: Gonzalo Manglano
Construcció d’escenografia: Miguel Ángel Camacho
Vestuari: Adame
Fotografia: Vicente A. Jiménez
Vídeo: Sergio Serrano
Producció i distribució: Ruth Atienza, Marisol Limiñana

Fulla Blanca

Companyia Frobvia (Catalunya)
7 de novembre, 18.00 h. Teatre Alegria, Terrassa. Teatre visual. 11 €.
13 de novembre, 20.00 h. Teatre. L´Estruch, Sabadell. (Gratuït)
Entrades a www.ifbarcelona.cat

“No és no res, ni tampoc, tant sols el blanc. / No és només un, són molts. / Una fulla blanca s’exposa a vosaltres”.

Fulla Blanca és un homenatge a les plantes que sostenen la vida del món. El paper, com la llavor, serà el punt de partida de la recerca de dues intèrprets que aposten per un llenguatge subtil i poètic, enmirallant-se en el món vegetal com a referent. L’espectacle convida a l’espectador a participar en un espai on matèria, so i moviment esdevenen un paisatge d’històries de dins i de totes nosaltres.

Investigant les propostes del pintor, director d’escena i titellaire català Joan Baixas, i rere la seva mirada externa, Marina Baixas i Júlia Mata creen aquest espectacle que utilitza el paper com a material escènic i sonor. A través de la poesia de Maria Mercè Marçal, d’històries reals viscudes i dels pensaments de Stefano Mancuso, es construeix una trama on la fulla blanca n’és la protagonista i es transforma de diverses maneres tot conversant amb el públic i creant un univers on humà i natura es reconeixen com a iguals.

Direcció: Marina Baixas i Júlia Mata
Intèrprets: Marina Baixas i Júlia Mata
Mirada externa: Joan Baixas
Moviment i animació: Marina Baixas
Espai sonor: Júlia Mata
Espai escènic: Marina Baixas i Júlia Mata
Vestuari: Mercedes Domínguez
Acompanyament i difusió: Natalia Barraza
Coproducció: Festival IF Barcelona i Temporada Alta
Amb el suport de l’OSIC.

Ells i jo

Cia. Jordi Font (Catalunya)
Estrena absoluta
Teatre d’objectes.
12 de novembre, 20h. L´ Estruch, Sabadell. Gratuït.

Ells i jo és un calaix ple d’històries fantàstiques amagades al cosidor de la meva àvia, a les golfes o al pati de casa dels avis, entre bèsties, criatures fantàstiques i la meva família. Qui són ells? I qui sóc, jo? No ho sé, però només sé que no sóc res si ells no hi són.

Un espectacle íntim i personal sobre la infància a casa dels avis i la pèrdua. De com l’atzar de la vida pot canviar radicalment les coses i de la impossibilitat del control absolut. En definitiva, de créixer i del nen que es fa gran.

Obra en residència a IF Barcelona durant el bienni 2020-2021, i seleccionada a la convocatòria IF Barcelona-Institut del Teatre.

Direcció : Jordi Font Alonso i Nina Solà Carbonell
Interpretació i manipulació: Jordi Font Alonso
Disseny audiovisual: Nina Solà Carbonell
Disseny i construcció d’escenografia: Carlos Gallardo
Espai sonor: Gerard Valverde
Disseny de llums: Mario Andrés
Vestuari: Anna Ramon
Producció: Cia. Jordi Font
Coproducció: Festival IF Barcelona

Col.laboradors: Festival de Llegendes de Catalunya, Casa del Teatre Nu, Festival En Veu Alta, L’Estruch Fàbrica de creació de les arts en viu, Projecte VIC – Viver Investigació Creació, ICEC.

Agraïments: Xavier Bobés, Ferran Echegaray, Albert Mestres i a la meva família per la seva complicitat.

Murmut

Cia. Palet & Ubach, INTRUSOS
Estrena absoluta
Teatre visual i d’objectes.
14 de novembre 19:00. Teatre Alegria, Terrassa. 11 €

“Que el món era fràgil ja ho sabíem. Després del 2020, però, l’evidència ens ha esclatat a les mans. I allò que per algú era una mania o una obsessió, ara és un lloc compartit. Un nexe que ens uneix i ens separa al mateix temps, com una paret feta de gel hidroalcohòlic”.

Murmut barreja a l’escenari els universos creatius de Jordi Palet i Toni Ubach, l’objectual i el musical, per parlar-nos de la necessitat de sentir-nos segurs, contraposada amb la constant sensació d’inseguretat. Ho fan a través dels objectes i el so com a mitjà d’expressió teatral, fent ús de la paraula com un material més, i amb la complicitat d’un creador que sempre ha seduït a la companyia, Xavier Bobés.

L’espectacle, que neix de dos laboratoris amb Xavier Bobés i un amb Pablo Messiez -al Festival IF i l’Obrador de la Sala Beckett-, compta amb la producció de Farrés Brothers i Cia. És, doncs, el tercer muntatge per a adults de la companyia, després d’Equilibristes (2010) i La visita de la vella dama (2017). Aviat farà 20 anys que treballen amb trastos, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades. Jordi Palet, director i dramaturg de la companyia, fa d’actor en aquest espectacle. Toni Ubach, il·luminador, hi fa la música. Dos intrusos amb ganes de compartir escenari… des de dins.

Dramatúrgia, creació i interpretació: Jordi Palet i Puig
Música, creació i interpretació: Toni Ubach
Mirada externa: Xavi Bobés
Còmplice en l’espai: Xavier Erra
Còmplice en la llum: Sylvia Kuchinov
Còmplice en la construcció: Miquel Ruiz
Còmplice en el vestuari: Nídia Tusal
Producció executiva: Sylvie Lorente
Ajudants de producció: Pep Farrés, Jordi Farrés
Còmplice en papers i números: Maite Velàzquez

TALLERS

Intervencions efímeres

Laboratori a càrrec de Cia. Besllum (Joana M. Pericàs i Pau Caracuel)
4 de novembre, de 18 a 20 hores.
Arts Santa Mònica – Sala d’actes
Gratuït.
Inscripcions a www.ifbarcelona.cat

L’invisible sorprèn quan es percep. Les polaritats entre llums i ombres travessen els objectes quotidians. Quan aquestes polaritats es projecten, s’obre l’imaginari dels patrons i de les idees primigènies. Volem veure més enllà del que és evident i fer-ho palpable, audible i visible per a poder somiar desperts, per a desvetllar la ment i sentir, plenament, la realitat.

Amb aquest laboratori experimentarem amb projectors de diapositives amb la intenció d’esprémer al màxim els seus recursos expressius. Utilitzarem eines analògiques que permeten dotar de moviment la imatge estàtica. També farem servir màscares per controlar el pas de la llum. Igualment, farem un recorregut pel darrer projecte en residència a IF Barcelona per tal d’explorar les possibilitats que ofereix el maneig de les noves tecnologies.

Biografia

El col·lectiu Besllum, integrat per Joana Maria Pericàs i Pau Caracuel, investiga l’impacte de la imatge en moviment projectada amb aparells analògics com projectors de diapositives o caixes de llum. El seu treball consisteix a projectar tot allò que passa desapercebut, el que no es veu complet tot i estar present, i transformar-ho en un imaginari lumínic. Besllum ha actuat a Shaubude Berlin en el marc del festival Theater der Dinge, a Tessalònica (Grècia), a Lluèrnia – Festival del foc i de la llum d’Olot, al festival Incanti de Torí (Itàlia) i al Festival de Teresetes de Mallorca, entre d’altres.

Durant el bienni 2020-2021, Besllum és companyia resident a IF Barcelona.

Video Stage Dramaturgy

Taller a càrrec d’Àlex Serrano – Agrupación Señor Serrano
Teatre Sagarra – Santa Coloma de Gramenet.
14 de novembre, de 10:00 h a 14:30 h
50 € – Inscripcions a www.ifbarcelona.cat

Aquest taller és una introducció a la posada en escena per mitjà de dispositius digitals a través del treball de la companyia Agrupación Señor Serrano.

Com influeix l’ús intensiu de vídeo a l’escenari en la dramatúrgia? Quina funció té la creació d’un codi en una dramatúrgia? Quins són els potencials escènics d’una càmera de vídeo, una pantalla o un telèfon intel·ligent?  Quin paper juga la dramatúrgia audiovisual i com es relaciona amb els diferents elements del procés de posada en escena?

Biografia

Fundada per Àlex Serrano a Barcelona el 2006, Agrupación Señor Serrano crea produccions originals basades en històries extretes de l’època contemporània. La companyia utilitza la riquesa d’eines innovadores i vintage per ampliar els límits del seu teatre. Basades en col·laboracions creatives, les produccions de Señor Serrano combinen acció, text, vídeo en directe, so i maquetes per escenificar històries sobre aspectes discordants de l’experiència humana actual. La companyia és reconeguda internacionalment, amb nombrosos guardons. Actualment, el nucli d’Agrupación Señor Serrano està integrat per Àlex Serrano, Pau Palacios i Barbara Bloin.

Llum|Color|Reflexos|Ombres

Taller a càrrec de Marc Vilanova
Teatre Sagarra – Santa Coloma de Gramenet
30 de novembre, de 10:00 h a 19:00 h
50 € –  Inscripcions a www.ifbarcelona.cat

Descripció del taller

En aquest taller s’explorarà el potencial de la llum a l’espai escènic. A mode pràctic, es construiran petits artefactes lumínics que controlarem des del nostre ordinador. Experimentarem com el color, les ombres i els reflexos poden transformar un espai i desvetllarem tota la tècnica que hi ha al darrera. Treballarem amb materials com ara el led digital, la llum incandescent, la fibra òptica, la il·luminació de teatre, miralls, filtres i projeccions. Descobrirem com sincronitzar la llum amb el so i les projeccions de forma orgànica i coneixerem de forma introductòria els controladors i programes que ens permetran desenvolupar qualsevol idea i posar-la en escena.

Biografia

Marc Vilanova (1991) és artista visual i sonor. El seu treball se situa en la confluència entre art, ciència i tecnologia amb un esperit d’innovació́ i gran interès en els nous mitjans. La seva pràctica combina la performance, la instal·lació i l’escenografia treballant especialment amb la llum i el so. Les seves peces s’han presentat en països com ara Japó, Estats Units, Canadà, Brasil, Colòmbia, Cuba, Iran, Taiwan, Corea del Sud, Rússia i molts altres dins d’Europa.