(Salutació final de la gala dels 50 anys de Titelles Naip)

S’ha celebrat aquest diumenge 16 d’abril al Teatre Atlàntida de Vic una gran festa dedicada al 50è aniversari de la companyia Titelles Naip, una de les formacions històriques catalanes que des de l’any 1973 no han parat de crear nous espectacles de titelles i de moure’ls i recórrer camins per tot Catalunya, les Espanyes i bona part d’Europa.

Els membres inicials del grup que es van reunir un dia de 1973 en un local familiar i van començar a construir els primers titelles són: Ramón Panicot (†) Alies La Mercè,  Magem (†) Alies el Nen, Magí Codina (†),Jordi Ricart, Rosa Altimiras Alies Nani, Miquel Masallera, Josep Costa Alies Felip i Manel Ricart, incorporat a l’últim moment, que llavors tocava la guitarra amb un grup de Folk anomenat Nirvana. El primer espectacle es realitza al centre parroquial de Calldetenes per la Festa Major.

Gala de titelles a l’Atlàntida de Vic

Diu el diccionari del mot Gala: Espectacle festiu de caràcter excepcional. I no podríem trobar millor definició per expressar allò que vam poder veure els qui vam assistir al gran Teatre Atlàntida, aquest flamant equipament teatral de nova trinca que s’aixeca a un dels extrems cèntrics de la capital d’Osona. Amb tot l’aforament ple de famílies entusiastes i d’incondicionals seguidors de la companyia, els Naip van presentar un espectacle que d’alguna manera sintetitzava en la seva hora estàndard de duració la història titellesca de la companyia, mostrant personatges d’algunes de les seves obres més emblemàtiques, amb una formació titellaire ampliada per a l’ocasió.

Imatge de ‘Cançó de les Balances’, el primer espectacle de Titelles Naip. Foto companyia

I, per descomptat, no va manca la representació de les institucions, sempre tan preuades -i necessitades- pels artistes de la faràndula, que es va concretar en aquest cas en la figura de l’alcaldessa de la ciutat de Vic, Anna Erra. El seu parlament, molt calorós envers la feina feta pels Titelles Naip, va demostrar fins a quin punt la companyia s’ha arrelat amb els anys a la ciutat i a la comarca que l’ha vist néixer, cosa que explica també la fabulosa assistència de públic a l’Atlàntida.

Anna Erra, alcaldessa de Vic. Foto de Joan Parera

Tornem a l’escenari, per dir que hi van estar presents els següents actors i titellaires: Manel Ricart, Jordi Ricart, Gianni Masseroni, Nani Altimiras i Dolors Viladomat, Xevi Font, Jordi Arques, Jacob Valltramunt, Sílvia Arimany i Isabel Claveria. Amb música de l’històric Jaume Soldevila que acompanya els Naip des dels anys setanta, es van anar succeint diverses escenes totes elles conegudes pels seguidors i per les tres generacions d’espectadors que assistien a la gala.

La direcció de l’espectacle, que signa Xevi Font, va tenir la gran idea d’utilitzar una càmera que anava captant l’acció dels titelles i els reproduïa en una pantalla gran al fons de l’escenari, de manera que les grans mides del teatre no van impedir veure i gaudir de les trapelleries, les sensateses i els disbarats que solen protagonitzar els titelles quan són en un escenari i se’ls dona una certa llibertat, com era el cas en aquesta gala. La càmera, molt ben portada per Sílvia Arimany, amb edició en Live Cinema de Nil Ordeig, va ser un dels protagonistes visuals de la tarda, posant un toc de contemporaneïtat tecnològica a tot el muntatge, cosa que sempre sol agradar al públic familiar d’avui en dia.

Vam poder veure així per odre d’aparició les següents escenes que en si són ja un resum de la història de la companyia:

1: FAKIR  de l’espectacle GACS, amb els titellaires: Jordi Ricart i Manel Ricart, i música de Jaume Soldevila.

Imatge de ‘Fakir’. Foto de Joan Parera

2: ELECTRICISTES. El Sr. Joan i l’aprenent Segalés de l’espectacle MUSICAL OFICIS, amb els titellaires: Jordi Ricart i Manel Ricart, i música de Jaume Soldevila.

Imatge de ‘Electricistes’. Foto Joan Parera

3: ARRELS de l’espectacle CALIDOSCOPI HISTÒRIC, amb els titellaires: Jordi Ricart i Manel Ricart, i música de Jaume Soldevila.

Imatge de ‘Arrels’, foto de Joan Parera

4: BORRATXO de l’espectacle GACS, ambels titellaires: Jordi Ricart i Manel Ricart, i música de Jaume Soldevila.

5: HANSEL I GRETEL, espectacle presentat a Londres amb la companyia musical TACTUM ENSEMBLE, amb els titellaires:  Manel Ricart i Jakob Valltramunt.

6: TABAC. En GRANOTA  i  el DOCTOR FA de l’espectacle RECORDA’T produït per OSONA CONTRA EL CÀNCER per escoles amb l’objectiu de fomentar els bons hàbits entorn de la salut. Amb els titellaires Xevi Font i Manel Ricart.

7: MISSATGES AL VENT. La CARLOTA i en MARTI. Espectacle produït per l’associació ADFO -ASSOCIACIÓ DIVERSITAT FUNCIONAL d’OSONA- per escolars. Amb els titellaires Jordi Arqués, Xevi Font, Manel Ricart i Jakob Valltramunt.

8: TITELLA MÀ, amb el titellaire Manel Ricart.

9: I l’aparició dels gegants la BLANCANEUS, en BRINDISI i el TURISTA de l’espectacle NI BLANCA NI NEUS i el LLOP i de l’espectacle BON VIATGE CAPUTXETA. Amb els titellaires Gianni Masseroni, Isabel Claveria, Nani Altamiras i Dolors Viladomat. Amb els músics Jaume Soldevila, Jordi Ricart i Manel Ricart.

Escena de ‘Naips’, foto de Joan Parera

Una troballa molt encertada va ser la incorporació d’una furgoneta a l’escenari, per sort escenogràfica i molt circense, duta pels actors Xevi Font, Jordi Arques, Jacob Valltramunt, Sílvia Arimany i Isabel Claveria. Un element indispensable per entendre el moviment titellaire de les últimes dècades del segle XX, estri que va substituir els carros amb els que els còmics d’abans es desplaçaven quan anaven de bolos. Un mitjà de transport sens dubte més ràpid que les cavalleries animals, però que no deixava de ser una feina inacabable d’anar amunt i avall carregant, descarregant, muntant i desmuntant, com si ens dediquéssim a fer mudances. Els jocs amb la furgoneta va mostrar la capacitat que tenen els titellaires de poder riure-se’n de si mateixos, amb un sentit de l’humor fresc i alegre.

La furgoneta històrica de Titelles Naip

A més a més d’aquest desplegament històric de personatges, títols i picades d’ull dels Naip, la Gala d’aniversari va estar acompanyada per la intervenció de quatre companyies convidades, concretament Toni Ortiz, Marcel Gros, L’Estenedor Teatre i Jordi Bertran. Quatre gegants de l’espectacle familiar de Catalunya que van delectar al públic cadascun amb la seva especialitat escènica.

Titelles Naip a la Plaça de Vic els anys 70. Foto companyia

Un altre apartat va ser la cançó que va tancar la gala, escrita per Xef Vila i titulada Som Titelles Naip, amb veu de Joan Godayol ‘Gudi’ i mescles de Judit Casals. Una cançó que el públic acabà corejant, amb uns versos finals que deien:

Som titelles, portem guants, estripats de fa tants anys…
Som titelles immortals, ens diem Titelles Naip…

Escolteu-la aquí:

Per cert, d’on ve aquest nom de la companyia? Naip…, per tirar endavant una companyia, s’ha de tirar una carta, te l’has de jugar, i així va sorgir Naip, una carta que ha resultat ser vencedora i que ha durat fins ara. Una aposta que els titellaires de l’Osona han guanyat amb escreix a base d’esforços i de tota una vida de dedicació.

Per acabar aquesta crònica, posarem aquest vídeo amb el ball de gegants que els Naip van oferir a la gala de l’Atlàntida filmat per Rosa Altimiras Rovira (Nani) i que hem pescat a Facebook:

Qui vulgui saber la història completa dels Naip, pot baixar-se aquest pdf clicant aquí. Hi trobareu tots els títols i components del grup ordenats cronològicament.