Del 26 de març al 7 d’abril de 2024 té lloc a Castelló, a la comarca dels Ports, la cita anual del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la, que aquest any arriba a la seva vuitena edició. Un esdeveniment únic en el seu gènere, que potencia la cultura i el turisme a la comarca Castellonenca, i que involucra a diversos ajuntaments de la zona.

Cia. Astillero Teatro, de Mèxic. Foto companyia

Les localitats participants de la present edició són les següents: Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers. Una proposta que pretén dinamitzar cultural i turísticament una bella zona muntanyenca poques vegades inclosa en els circuits de programacions dins d’unes dates de la pasqua ideals per a gaudir en família.

Fan possible el Festival el suport que rep de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, Electra del Maestrazgo, els respectius ajuntaments, la Mancomunitat Els Ports i els comerços de la comarca, amb l’organització d’Eclíptica d’Art.

Imat6ges d’altres edicions

Són 12 les companyies participants, que realitzaran un total de 36 actuacions, a saber: Tricktrek (Estònia), LAPinzón (Colòmbia), S. A. Marionetes (Portugal), La Bottega Teatrale (Itàlia), Astillero Teatro i Jesús Sánchez (Mèxic) i Fernán Cardama (l’Argentina); així com nacionals, com Corral de García i Javier Aranda Teatro (Aragó), Ameztu Antzerkia (País Basc), Kamante Teatro (Astúries) e Ymedio Teatro (Andalusia).

Els Robertos de S.A.Marionetas, de Portugal. Foto companyia

En paral·lel, es desenvoluparan diverses activitats pedagògiques dins del marc de Portsxinel·la:

– Coco Teatre, d’Alcoi, dirigirà tallers de titelles de carrer, que inclourà posteriors cercaviles amb participants.

Imatge de ORGANIK – AMEZTU ANTZERKIA (PAIS BASC). Foto companyia

– També està prevista la presentació del llibre commemoratiu dels 25 anys de la companyia portuguesa S. A. Marionetas.

– No faltarà la tradicional Trobada Titellaire, amb les companyies participants, així com una classe magistral de titella tradicional portuguès.

Imatge de LA CASA POR EL TEJADO – CORRAL DE GARCÍA (ARAGÓ). Foto companyia

– La companyia Astillero dictarà la conferència ‘Els temes tabú en el teatre de titelles’. Mentre que Jesús Sánchez protagonitzarà un espectacle nocturn per a la resta de participants, amb ‘Canciones y romances’. Aquestes activitats estan dirigides principalment als integrants de les companyies i invitats, però amb l’opció que qualsevol interessat puga inscriure’s al mail eclipticadart@gmail.com

Vet aquí el programa:

Més informació aquí