Fins al mes de febrer passat vam poder veure Marionetas de Arketall’exposició temporal del TOPIC dedicada al treball de la companyia francesa Arketal. Vaig tenir ocasió de veure-la al gener i vaig quedar impressionat per la qualitat del material que s’hi exhibia. Dirigida per Greta Bruggeman i Sylvie Osman, aquesta companyia destaca, fonamentalment, per la bellesa de les seves peces i per la plasticitat i la versatilitat dels materials que utilitzen en la construcció.

Gretta Bruggeman, una de les responsables d’Arketal, creu que als visitants d’aquesta exposició els pot interessar comprovar la particular forma de treballar que tenen. “Som una companyia oberta, tenim com a objectiu el treball amb altres artistes plàstics perquè elaborin tant els titelles dels nostres espectacles com fins i tot les escenografies.” Marius Rech, pintor i un dels artistes que col·laboren amb ells, va estar a Tolosa ajudant en el muntatge de l’exposició. En opinió seva, “el treball del marionetista es veu enriquit pel que realitza l’artista plàstic i també al revés, perquè aprenem molt de la plasticitat i del moviment dels titelles”.

Un espai únic i coherent

Marionetas de ArketalEls titelles d’Arketal Bruggeman ja coneixien el TOPIC i també al Festival de Titelles, però tant ella com els seus acompanyants diuen estar “molt sorpresos perquè és un lloc únic a Europa, estem orgullosos i feliços d’exposar aquí els nostres titelles”. Ressalten sobretot “la coherència entre el teatre, les arts plàstiques i la museologia. S’ha construït un centre cultural amb unes instal·lacions, unes ambicions i unes activitats molt coherents. Com a titellaire que sóc, m’agradaria viure aquí”, reconeix la responsable d’Arketal.

L’encarregada de l’àrea de museologia del TOPIC, María San Sebastián, assenyala que aquesta companyia “destaca per la cura en l’elecció dels projectes que crea i aquells en què participa. Tots ells són de gran qualitat artística i sentimental, començant pel mateix guió de l’obra i acabant per l’execució i l’actuació dels titelles, des del rerefons del projecte fins a la forma de fer-lo arribar al públic. De fet, no només creen els seus espectacles, sinó que, com a taller que també són, imparteixen nombrosos cursos de construcció”.

Arketal va ser creada el 1984 per Greta Bruggeman i Sylvie Osman, ambdues formades a l’Institut International de la Marionnette de Charleville-Mézières. La companyia té la seva seu des del 1990 a Cannes. Han realitzat 24 creacions per a adults, nens i tot tipus de públic. Entre els seus col·laboradors hi ha titellaires, actors, autors, músics, escenògrafs, pintors i escultors. “Cadascuna de les nostres creacions és un viatge, un diàleg amb els col·laboradors que ens acompanyen. Els temes escollits parlen de la identitat, de la memòria, l’exili, de la família, de l’humà”.