10 años del Museu da MarionetaNo passa cada dia que un museu dedicat a l’art dels titelles faci deu anys. Per celebrar-ho, la seva directora, Maria José Machado Santos, ha presentat un llibre preciós en què es reuneixen textos, testimonis i sobretot moltes imatges, la qual cosa dóna una idea de l’activitat que s’hi ha dut a terme en aquest temps, que pràcticament abasta tots els registres de l’art dels ninots.

Com diu la directora en el seu text de presentació, dels 410 titelles i màscares de la col·lecció inicial, s’ha passat a unes 2.000 peces a l’actualitat, sense comptar els retaules, aparells i documents que constitueixen els fons del Museu. Una evolució que es pot constatar visitant les seves sales i respirant el fervorós ambient de treball que regna a les seves dependències.

Les activitats educatives del Museu mereixen un capítol a part. Al llibre, hi estan il·lustrades amb profusió: tallers, visites comentades i espectacles a la sala-capella del Convent des Bernardes. També s’hi recullen amb testimonis gràfics abundants les importants exposicions que s’han fet al Museu, una tasca àrdua i continuada, i naturalment els molts espectacles programats, amb espectaculars fotografies de José Frade i de Susana Neves.

El Museu da Marioneta de Lisboa té una llarga història que es remunta quan la companyia Bonecos de Sao Lourenzo va obrir un local al barri d’Alfama per exposar-hi la seva pròpia col·lecció de titelles: les creades per l’escultora i titellaire Helena Vaz i les d’altres països recopilades durant els seus viatges. El Museu, que pel que sembla era molt entranyable, va quedar petit i de seguida va ser necessari trobar-li una nova ubicació. Va ser llavors quan hi va intervenir l’Ajuntament i va oferir el vell Convent des Bernardes, molt degradat en aquell temps. Restaurat i sanejat, va passar a convertir-se en el nou espai del Museu l’any 2001. Sota la direcció de Maria José Machado Santos, el Museu ha ampliat els seus fons i avui és un referent obligat per al món dels titelles a la Península Ibèrica. A més de les seves sales d’exhibició, disposa d’una acollidora capella-teatre i d’un claustre interior que és una meravella. El museu brilla especialment al maig, durant la celebració del FIMFA (el Festival Internacional de Marionetas e Formas Animadas), quan tots els seus espais estan ocupats per espectacles de titelles del món sencer.