El Festival de Teresetes que té com a principal seu Palma de Mallorca però que compta amb una programació que s’estira per tota l’Illa, arriba aquest any a la seva 20ena edició amb un programa de luxe, farcit de bons espectacles i companyies de gran renom. Igualment presenta alguns dels grups mallorquins més reputats de l’Illa com Paradís Teresetes del veterà titellaire Antoni Masegosa, Besllum, Encarna de las Heras, Elàstic Nou o l’afamat Disset Teatre amb nous espectacles. Altres companyies de les Balears són Colorín Coloradas i Encarna de las Heras.

Imatge de Besllum.

El Festival profunditza en la seva feina de celebrar, en paral·lel a les representacions, trobades entre els titellaires i alguns especialistes convidats les quals es faran al Centre Cultural Can Balaguer. Important destacar que aquest any hi haurà una ponència d’Unima Federació Espanya, amb la presència del seu President, Pablo Girón, de cara a crear i consolidar una Unima Balear associada a les altres peninsulars. El dijous 17, les companyies la Muette i El Espejo Negro presentaran la seva obra i els seus processos de creació, per iniciar a continuació un debat amb els demés assistents a l’acte. En acabar, el fantàstic home-orquestra de la Muette, Santiago Moreno, actuarà al Pati de la Casa Balaguer.

Santiago Moreno, Home Orquestra.

El divendres 18 es donarà la veu als programadors convidats al Festival, els quals explicaran com es plantegen la seva feina i quines són les claus que utilitzen per escollir els seus programes. Cadascú d’ells podrà d’aquesta manera presentar el seu projecte, cosa de molt interès pels titellaires. En acabar, es farà un homenatge a Mercè Gost, la gran artista de les ombres que ens deixà el gener de 2015, amb una actuació de ‘Gost, la Mercè’, a càrrec de la cia. Biosca/Kuchinow/Subirana, una delícia d’espectacle de música, cant, ombres i paraules de tres grans amigues de la Mercè.

Mercè Gost, dundadora de la companyia Lacònica Lacònica.

Quan a la programació, l’interessat el trobarà complet clicant aquí, amb la relació de totes les companyies i espais prqgramats.

Ens agradaria destacar la presència de El Espejo Negro, la mítica companyia de Málaga que dirigeix Ángel Calvente, el qual imparteix aquests dies un curs de titelles per a professionals. L’espectacle que presentarà és l’obra per a adults ‘Es-puto cabaret’, en la línea gamberra i genial que sol donar Ángel Calvente als seus espectacles.

Ángel Calvente, de Espejo Negro.

Interessant la proposta de creuament de llenguatges de Besllum, de Mallorca, amb el seu ‘Lumínic / Variacions III’ amb música del grup de rock italià zYp.

Imatge de Besllum.

Elàstic Nou Produccions, la companyia que es fa càrrec de la producció del Festival, presenta aquest any un espectacle, ‘Sirena Fissura’.

Imatge de Elàstic Nou Produccions.

La coneguda companyia de València Teatro Buffo presentarà ‘La Flauta Màgica’.

Imatge de Teatro Bufo.

També del País Valencià ve La Panda de Yolanda amb ‘Metamorfosi’.

Imatge de La Panda de Yolanda.

L’expectació pel nou espectacle de Disset Teatre és gran, amb l’obra ‘Petjades’, a càrrec de Carme Serna.

Imatge de Disset Teatre.

De Jerez de La Frontera vindrà la veterana companyia La Gotera de Lazotea, amb el seu excitós muntatge ‘Garbancito en la barriga del buey’.

Imatge de La Gotera de Lazotea.

I també d’Andalusia, una de les companyies més reputades del país, La Rous, que dirigeix Rosa Díaz, amb l’espectacle ‘La casa del abuelo’.

Imatge de La Rous.

El fil estarà representat en aquesta ocasió per la companyia de Toulouse Pelele, que dirigeix la madrilenya Paz Tatay, amb l’espectacle ‘Penjat d’un fil de Circ’.

Imatge de Pelele.

La Muette, composada per Delphine Bardot i aquest músic increïble que és Santiago Moreno, presentarà dos dels seus espectacles: ‘L’un dins l’altre’ i ‘L’Home-Orquestra’.

Santiago Moreno.

Catalunya estarà representada per la companyia de Martí Doy i Fèlix Cucurull Petit Bonhom amb l’espectacle ‘7 Ratolins’.

Imatge de Petit Bonhom.

També per l’argentina Valeria Guglietti, la gran especialista catalana de les ombres fetes amb les mans, que presentarà el seu excitós ‘Diez años de sombras’.

Imatge de Valeria Guglietti.

A destacar la presència de Tombs Creatius que instal·larà els seus Jocs Lúdics al carrer, amb ‘L’estrany viatge del Sr. Tonet’.

Imatge de Tombs Creatius.

El titella tradicional de guant tindrà un ambaixador ideal: Luca Ronga, un dels virtuoses de Pulcinella de més renom, que actuarà amb el seu ‘Le guarattelle di Pulcinella’.

Luca Ronca i Pulcinella.

De Txèquia arriba el Teatre Pavla Smída, amb l’espectacle ‘Una classe sobre el temps’.

Imatge de Teatre Pavla Smída.

Com es pot veure, un festival llaminer que convida a no perdre-se’l.

Tota la informació aquí.