La prova de que Barcelona s’està convertint en un actiu centre de titelles i marionetes, és que cada vegada més sovint venen companyies de la resta de l’Estat a actuar-hi. Fa un mes, va ser la companyia del Teatro Arbolé, de Zaragoza, que va presentar diversos espectacles a la Sala Gaudí i a La Puntual (veure article a Titeresante aquí), i aquest mes d’octubre passat ha estat la companyia La Mar de Marionetas de Madrid, també a la Sala Gaudí amb l’espectacle Cenicienta i a un nou espai de Barcelona, la Vilella Teatre.

La Vilella Teatre
Sala d’exposicions de La Vilella Teatre.

Va ser una sorpresa descobrir aquesta nova sala, situada al Passeig de l’Exposició, 95-97, a la part de dalt del Poble Sec tocant casi al Teatre Grec, que la companyia Sargantana acaba d’obrir just després de complir 10 anys d’existència, una molt bona manera de celebrar-ho, certament. Una sala que en realitat és un verdader complex de diverses sales, que els seus promotors utilitzen com espais d’assaig o de classes, sent la principal la destinada als espectacles oberts al públic, amb una capacitat per a uns seixanta espectadors. Acaba tot just de posar-se en marxa i sens dubte en sentirem a parlar ben sovint a partir d’ara.

La Mar de Marionetas
Pilar Solana, Marta Bautista i Simón Félix Da Cunha.

Hi vaig acudir per veure la companyia de Madrid La Mar de Marionetas, de la veterana titellaire Marta Bautista, a qui conec des de fa molts anys. I va ser un plaer constatar que no sols es troba en plena forma sinó que amb els anys ha assolit un domini de l’ofici realment impressionant. Clar que a la Vilella la vaig veure en un context especial, integrada en un equip de conta contes compost per l’autora y actriu Pilar Solana, i els músics Toni Dalmau i Simón Félix Da Cunha, en el que ella feia el paper de titellaire, amb un personatge molt simpàtic -menut titella de tija fet d’escuma- al qual donava veu i moviment amb sobrada mestria.

La Mar de Marionetas

S’ha de dir que l’espectacle va ser molt rodó i que es notava un rodatge del mateix considerable: tot rutllava com una seda, amb un públic entregat a les cançons i als jocs de participació proposats pels artistes.

La Mar de Marionetas

Vaig saber així que es tracta de l’espectacle titulat “Un Verano de Cuento. Palabras de Música – Música de Palabras”, que han estat rodant amb diversos continguts i presentacions de llibres per tot Madrid en un programa per a la “Difusión del Libro, el Fomento de la Lectura y la Creación Literaria de Autores de literatura española”. Tot un encert que el públic barceloní que va acudir al Teatre La Vilella va agrair amb entregats aplaudiments.

La Mar de Marionetas
Marta Bautista.

Se’m va escapar l’espectacle que Mar de Marionetas va presentar al Teatre Gaudí, Cenicienta, però pel que vaig poder veure, puc assegurar que la companyia de Marta Bautista es troba en un moment ben dolç de la seva trajectòria.

La Mar de Marionetas