Són contades les vegades que Kasperl ha vingut al nostre país. Aquest personatge tan estimat per tots els alemanys és un gran desconegut del públic català. I tanmateix, Kasperl és un cosí germà de Pulcinella i, per tant, també dels nostres Titella i Pericu: tot i ser molt diferent, manté els típics denominadors comuns que agermanen a tots els herois dels teatres populars de titelles d’Europa.

Frieder Simon
Frieder Simon amb Kasperl.

En realitat, podríem dir que hi ha dos kasperls a Alemanys:
1 – el Kasperl Larifari, que a Munich disposa d’un teatre des de 1900, i que té barba i bigoti, vesteix bé i porta barret. Sol ser un titella de fil o de vara al cap.
2 – i el Kasperl titella de guant. Nassut, molt rialler, ulls vius, rostre expressiu i que sol portar una mena de gorra vermella.

A la catòlica Munich, Kasperl va trobar un bon lloc per perpetuar-se. El Comte Franz Graf von Pocci (1807–1876), home d’influència a la cort del rei Ludvig I de Baviera, va escriure i publicar la major part de les obres que existeixen avui sobre Kasperl. També a Múnich hi ha el teatre més antic de marionetes d’Europa, fundat el 1900 i dedicat en part a Kasperl Larifari.

Kasperl Bauhaus
Kasperl amb els trets de l’escola de la Bauhaus. Col·leció privada de Frieder Simon.

L’altre Kasperl, també anomenat Kasper a les zones de l’est d’Alemanya, és un titella de guant emparentat amb la gran família dels putxinel·lis nord europeus, amb els que comparteix el mateix caràcter àcrata i trapella. Es baralla i venç a l’autoritat, al Dimoni i a la Mort. La fragmentació territorial que històricament ha caracteritzat les terres alemanyes fa que en els museus es trobin multitud de Kasperls diferents, cadascú adaptat a la psicologia dels seus manipuladors i ciutats d’origen.

Kasperl, Frieder Simon
Dos títeles de Frieder Simon.

El Kasperl del mestre Frieder Simon, de Halle, que és el que podrem veure al Born, està marcat per la influència de l’escola de la Bauhaus, de la que en va ser alumne. Es pot dir que el titellaire de Halle li ha dedicat tota la seva vida: a cadascun dels seus espectacles, sempre hi ha hagut un Kasperl. Això fa que n`hagi construït un bon grapat d’ells. Aquí ens presentarà dues de les seves històries clàssiques, “Kasper baut ein Haus” (“Kasper construeix una casa”), i una adaptació lliure del conte “Das tapfere Schneiderlein” dels germans Grimm (“El sastre valent”).

Dissabte 7 de desembre a les 18h i diumenge 8 de desembre a les 12:30h. Un espectacle d’alta qualitat amb música en directe, a càrrec de Sophia Simon i Walter Kiesbauer. No us ho perdeu!