S’ha presentat a Tolosa, i més tard a Alacant, la versió castellana del llibre “Rutas de Polichinela. Títeres y Ciudades de Europa”, un projecte de Toni Rumbau, director de Putxinel·li, en què porta treballant des de l’any 2010. Un projecte que ha avançat en paral·lel a l’exposició inaugurada l’octubre de 2013 al TOPIC de Tolosa, en sorgir els dos d’un mateix impuls i en un mateix moment. El llibre ja es troba a la venda en portals On Line com Amazon. Per a la seva redacció, Toni Rumbau va viatjar a 23 ciutats, que són les tractades en el llibre, començant per Lisboa, el Finisterre d’Europa com l’anomena l’autor, fins a Istanbul, el seva Porta d’Orient.

Rutas de Polichinela

La presentació a Tolosa va ser un acte més aviat íntim i acollidor, a la Sala Taller del TOPIC, en la qual van assistir diversos dels titellaires que participaven en el Titirijai d’aquest any, més alguns amics del lloc i els responsables del TOPIC, que van voler fer costat a l’autor amb la seva presència (el TOPIC és coeditor de la versió espanyola). Es va encarregar d’introduir l’acte Enkarni Genua, veterana titellaire del grup Txotxonguillo i una de les persones claus del projecte tolosà des dels seus inicis. Escriptora també -té diversos llibres publicats, a més d’escriure amb regularitat per la premsa local-, Enkarni va definir l’autor com un d’aquests rars espècimens de personatges de molts registres diferents, ja que en ell s’ha donat tant la faceta del titellaire com la de l’agitador cultural (fundador i director del Teatre Malic, del Festival d’Òpera de Butxaca i ara de la triple revista Titeresante) i la de l’escriptor. Va parlar del seu primer llibre pròpiament sobre titelles, “Malic, l’Aventura dels Titelles”, en què Rumbau fa un repàs de la seva vida i, a través d’un llarg recorregut per la seva carrera artística, parla d’una generació, la que va començar a fer teatre a mitjans dels setanta, i d’una època, a la qual els presents van coincidir tots a donar per acabada. Va emfatitzar sobre la importància de que hi hagi titellaires amb ganes d’investigar i de fer públics les seves troballes.

Rutas de Polichinela

Tot seguit, l’autor va explicar, a manera de curta conferència comprimida en el temps, els antecedents que expliquen la necessitat que va tenir d’escriure aquest llibre, així com els seus plantejaments generals. Va recalcar que no es tracta d’un treball acadèmic ni teòric, encara que de vegades hi hagi reflexions sobre el llenguatge dels titelles i de les tradicions populars, sinó que parteix de l’experiència personal i d’una perspectiva de buscada subjectivitat. És per tant un llibre de viatges i de titelles. En aquest sentit, enllaça amb la seva anterior obra Malic, també d’índole personal i especialment autobiogràfica en aquest cas. Per Rumbau, els titelles han estat una excusa per interrogar-se sobre les ciutats visitades, i el mateix pot dir-se de les ciutats respecte als seus personatges i tradicions. Els titelles com un reflex de les ciutats, i viceversa, les ciutats reflectint-se en els seus personatges populars.

Rutas de Polichinela - Exposición en el TOPIC
The Hangman i el Bobby, personatges del Punch and Judy. Exposició de Rutas de Polichinela del TOPIC de Tolosa.

A continuació, va passar revista a algunes de les ciutats que surten al llibre, mostrant la mena d’abordatge que les hi ha donat, amb alguns exemples concrets.

Rutas de Polichinela - Exposición en el TOPIC
Roberto de Manuel Rosado. Museu da Marioneta de Lisboa. Exposició Rutas de Polichinela en el TOPIC de Tolosa.

Més tard, l’autor va visitar l’exposició Rutas de Polichinela amb alguns dels presents, explicant les diferents tradicions i personatges exposats, així com algunes anècdotes sobre les visites realitzades a les seves respectives ciutats.

Rutas de Polichinela - Exposición en  el TOPIC
Mort i pallaço. Personatges del Punch and Judy. Exposició Rutas de Polichinela en el TOPIC de Tolosa.

A Alacant, Rumbau va presentar el llibre un cop acabada la funció del seu espectacle “A Mans Plenes” a la saleta “Caja Negra” del Centro Cultural Las Cigarreras (veure article sobre el Festival d’Alacant publicat a Titeresante aquí).

Las Cigarreras, Alicante
Centro Cultural de Las Cigarreras d’Alacant.

En ambdues presentacions, es va poder constatar l’interès que ha despertat el llibre, com ho testimonia el desig dels presents en adquirir un exemplar. Com s’ha dit al principi, “Rutas de Polichinela” pot comprar-se ja al TOPIC de Tolosa (coeditor de la versió castellana) i via On Line a Amazon o al mateix portal de l’Editorial Arola. La versió catalana, també publicada per Arola Editors, apareixerà en breu.