Els propers dissabte 1 de març, a les 18h, i el diumenge 2 de març, a les 12:30h, Jan Klaassen, el nom que repel Putxinel·li holandès, un vell amic d’en Bornet, actuara a la Sala Moragas del Born, dins del cicle Titelles i Ciutats. Molt alegre i bon bevedor, Jan Klaassen sempre apareix amb la seva dona Katrina. Avui en dia es manté viu gràcies a Wim Kerkhove i els seus alumnes, que el segueixen representant al Dam, la plaça central d’Amsterdam, el seu lloc més popular d’exhibició.

Jan Klaassen. Katrina
Jan Klaassen i Katrina.

Jan Klaassen és la veu lliure i rebel d’Amsterdam que encara segueix dient la seva. Les seves històries sorgeixen dels substrats més populars de la capital holandesa, en una època de gran esplendor econòmica però alhora de gran explotació dels més humils. Malgrat compartir amb Punch i els demés putxinel·lis el seu caràcter fort i a vegades punyent, gaudeix d’una tendència clara al humor alegre, que la seva gran afició a la beguda li exalta.

Wim Kerkhove
Wim Kerkhove amb Jan Klaassen.

Wim Kerkhove, que als anys vuitanta va reprendre el personatge de l’últim mestre just abans de que aquest traspassés, viatjà per tot Europa a la recerca de referències distintes dels putxinel·lis encara existents. Així és com va crear el seu Jan Klaassen, un personatge que des del principi s’ha enfrontat als reptes del present: lluitar contra la guerra, combatre la degradació ecològica, denunciar la corrupció i les martingales del poder. Ara intenta transmetre el seu esperit a les noves generacions de titellaires que aprenen l’ofici amb ell.

Jan KlaassenJan Klaassen al Dam.

Jan Klaassen
Wim Kerkhove amb els seus titelles.

Per a a la llengua, no us preocupeu: els putxinel·lis populars parlen un llenguatge comú que sobretot entenen els més petits, encara que s’utilitzin paraules d’un o altre idioma.

Títol de l’espectacle: “Llarga vida a Jan Klaassen!”
Direcció, titelles i manipulació: Wim Kerkhove
Titellaire assistent: Egon Adel