La companyia Jordi Bertran ha programat de cara al nou any 2016, quatre convocatòries del curs “Qui manipula a qui?”. Un curs de construcció, manipulació i interpretació de titelles que s’impartirà en segona convocatòria, dels dies 22 al 26 de març, de 16h a 20h, al Taller del Parc, Barcelona. Un curs dirigit a totes aquelles persones adultes, tinguin experiència o no, que estiguin interessades en les tècniques de manipulació i interpretació amb marionetes i titelles.

Taller de Jordi Bertran, Qui manipula qui?

Els objectius són els següents:

1.    Obrir les portes a l’infinit camp expressiu i creatiu del món de la marioneta i el titella.

2.    Construir una marioneta de quatre fils.

3.    Introduir-nos en l’aprenentatge de la seva manipulació.

4.    Introduir-nos en l’aprenentatge de la manipulació de marionetes de nou i onze fils. També en el de titelles de taula i escuma.

Taller de Jordi Bertran, Qui manipula qui?

Continguts:

·        Exercicis d’expressió corporal (coordinació, lateralitat i punt fix) per millorar el moviment del nostre cos i el de la nostra marioneta.

·        Construcció d’un comandament de fusta senzill, per a quatre fils.

·        Amb cinc boles de fusta i un mocador, cada alumne muntarà una figura.

·        Usant la tècnica del maquillatge, donarem color i expressió a la cara i les mans de la marioneta.

·        Col·locació dels músculs i tendons externs de la marioneta: ELS FILS.

·        Manipulació i interpretació amb la marioneta construïda. Anàlisis del seu caràcter, moviments i accions bàsiques. Desplaçaments, l’impuls, la mirada, el doble take, pauses, actituds, acció – reacció.

·        Nocions d’espai escènic. Ocupació de l’espai, situació del manipulador respecte a la marioneta i el públic, ús de la llum, utillatge i escenografia.

·        Ús de la veu, la música, i els sons onomatopeics en el teatre de titella.

·        Nocions de dramatúrgia. Procés creatiu d’escenes i accions dramàtiques amb la marioneta.

·        Creació d’un petit “sketch” individual o en grup.

·        Anàlisi i estudi de les possibilitats de diferents tipus de controls per a marioneta (vertical, inclinat i horitzontal).

Taller de Jordi Bertran, Qui manipula qui?

El preu del curs són 200€ + 15 € de material. Inclou en el preu fins a 5 places d’allotjament per als alumnes que vinguin de lluny.

Per a més informació, podeu escriure al correu produccio@jordibertran.cat. Hi ha temps fins al 3 de gener per matricular-se.

Taller de Jordi Bertran, Qui manipula qui?

Companyia Jordi Bertran: dels orígens a l’actualitat.

El 1977, Jordi Bertran va conèixer un grup de titellaires de la Barceloneta, el “Grupo Taller de Marionetas”, dirigit per Pepe Otal, descobrint així el poder de fascinació i la capacitat de comunicació de les marionetes i els titelles.

Posteriorment, va formar part de dos grups de titellaires, ”El Col·lectiu d’Animació de Barcelona” (1978), dirigit per Carles Cañellas, i “La Companyia Ambulant Els Farsants” (1979-1987), de la quals en va ser cofundador.

L’any 1987 funda la seva pròpia companyia, amb la intenció de difondre l’art de la marioneta i d’arribar, preferentment, al públic adult.

Gràcies a l’esforç de molts artistes i col·laboradors, la Companyia Jordi Bertran és una de les més reconegudes i prestigioses del nostre país. Ha aconseguit nombrosos premis nacionals i internacionals.

Ha participat en els més importants festivals d’arts escèniques del món, ha fet gires per més de cinquanta països, i ha treballat en programes televisius d’arreu.

En la vessant docent, Jordi Bertran ofereix cursos de construcció i manipulació de marionetes i titelles, en el seu taller, a la escola de teatre La Casona a Barcelona y dona i ha donat cursos internacionals en llocs com: Oaxaca, Illa Reunió, Florianápolis, Sao Paulo, Bretanya, Lisboa, Aragó, etc.

El Taller del Parc, ubicat a Barcelona, és l’espai de creació de la Cia Jordi Bertran, on es creen els espectacles. També és un centre de formació on s’imparteixen tallers en els diferents àmbits del teatre de marionetes, titelles i objectes: construcció, manipulació, però també il·luminació, vestuari i altres tècniques aplicades. Conta amb la col·laboració de professionals vinculats a la Companyia.

Fotografies de Ilaria Costanzo.