Vet aquí un festival d’allò més interessant que es celebra els dies 5 i 6 d’agost a la petita localitat de Sineu, just al centre de l’illa de Mallorca, i que està dedicat al Teatre Visual. Interessant per les propostes d’espectacle que presenta, però també per les intervencions urbanes que s’hi han programat a càrrec de diversos artistes plàstics, que donen una coherència extraordinària al programa i estimulen la imaginació d’artistes i participants espectadors.

Curiosa població, d’a penes 3.000 habitants, que tanmateix va ser històricament rellevant ja en època prehistòrica, romana i àrab. En època medieval i sota el domini cristià, Sineu va ser residència reial dels reis de Mallorca, un palau avui reconvertit en un convent de clausura de religioses concepcionistes. Famosa també pel ‘mercat dels dimecres amb gran contingut agrícola i ramader, ara focus de destinació turística’, com ens puntualitza la Wikipèdia. Avui és particularment activa en el terreny de les arts i el teatre.

Sineu
Plaça de Sineu.

Curiosament el mes de maig es va parlar a Putxinel·li de l’exposició ‘Mil Dimonis’ que llavors es feia a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Sineu, a sobre del bonic claustre de Sant Francesc (veure article aquí).

Exposició Mil Dimonis, Sineu

El Festival CICLOP presenta una proposta d’intervencions urbanes titulat Indrets Insòlits francament original. Tal com resa el programa:

INDRETS INSÒLITS és un cicle format per quatre propostes de creadors balears joves que ens donarà l’oportunitat de conèixer quatre espais amagats molt especials de Sineu. Totes les propostes són concebudes en diàleg amb l’espai, i són interpretades i dirigides pels propis creadors.

Tenint com a punt de trobada l’Ajuntament, a l’hora convinguda els quatre grups d’espectadors seran conduïts als quatre espais on es representaran les diferents propostes.

Sineu
Claustre de Sant Francesc, Sineu.

Vet aquí les propostes:

1- TÍTOL DE LA PROPOSTA #1: L’Hospici.
Creadora: Vicka Duran.
Sinopsi: L’hospital de la Verge Maria de Sineu és una institució medieval basada en l’obligació cristiana de la caritat i destinada a l’assistència a malalts i recollida de pobres, orfes i desvalguts” Joan Vanrell i Torelló.

2- TÍTOL DE LA PROPOSTA #2: Celler de Pell.
Creadors: Diego Ingold i Lluqui Portas.
Sinopsi: Un joc amb el vi, els records i el nostre cos.

3- TÍTOL DE LA PROPOSTA #3: En l’aire.
Creadors: Aina Jagla i Aina Zuazaga ( Trapo y Mocho).
Sinopsi: Tot canvi ens bloqueja, ens angoixa. Però un cop ens adaptem, no ens hauria d’angoixar més l’estabilitat constant? El rutinari equilibri?

4- TÍTOL DE LA PROPOSTA #4: Lucièrnagas. Prólogo
Creadora: Cecilia Molano.
Sinopsi: Com explicar-te aquesta llum que entra per l’escletxa, que no es deixa fotografiar més que per la memòria? Això que vas a veure és un pròleg. Part del desig de compartir un paisatge. Espectador, ets el meu company d’aquest viatge al·lucinat.

Indrets Insòlits es dirigeix a públic general i es considera com un exemple de ‘teatre de proximitat’. Cada proposta té una duració de 10/15 minuts. Els dies d’exhibició són el 5 i 6 Agost – Divendres i Dissabte: 18,30h. – 19h. – 19,30h. – 20h. – 20,30h. – 21h.
Preu: 3€ proposta / 10€ les 4 propostes.

Festival Ciclop, SineuPel que fa als espectacles, destacaria ‘HYBRIDATION. Transfiguration à deux’, que busca tractar aquell vers de Rimbaud ‘Je est un Autre’, és a dir, una obra sobre la identitat i les dinàmiques d’intersubjectivitat entre les persones: ‘on m’aturo jo i on comença l’altre?’ Amb concepte, creació i direcció d’Olivier de Sagazan, la interpretació corre a càrrec d’Olivier de Sagazan i de Mireia Izquierdo.

Festival Ciclop, Sineu

A “Hybridation”, l’Altre emergeix, un Altre com Jo, però a qui mai no podem arribar.

També ‘El Porc Salvatge’, un espectacle de titelles i ombres de la Companyia Produccions Essencials. Una creació de Sergi Pons amb direcció d’Eudald Ferrè i Sergi Pons. Intèrprets: Nelo Sebastián i Sergi Pons.

El temible llop Volteric s’ha instal·lat a Porcland i tè atemorits a tots els porquets que hi habiten. El valent porquet Da Vinci anirà en busca de l’ingredient màgic del coratge per portar-lo al seu poble i vèncer el tirà.

El porc ferotge ès un divertit espectacle d’actors, amb titelles i ombres, on aprenem a relacionar-nos i a conviure, des de l’humor, amb les nostres pors.

Igualment val la pena veure “LA DULCE INGEBORG. El crimen de las marionetas”, de la Companyia La Madre, amb direcció, coreografia i interpretació d’Andrea Cruz. Dramatúrgia de Nona Fernández i música de Josè Miguel Puigserver (el Prehome indefinit).

Festival Ciclop, Sineu

LA DULCE INGEBORG és una interessant obra obra basada en un fet real; el cas policial «El crim dels titelles», tractat per la companyia «La Madre» mitjançant l’experimentació de la dansa i el teatre de titelles, que investiga dins aquesta història macabra inspirant-se en el llenguatge del documental policial, desenvolupat sobre un fons sonor que oscil·la entre allò clàssic i experimental, amb certes dosis d’humor negre. Veure article a Putxinel·li sobre l’espectacle aquí.

També indispensable serà veure l’espectacle ‘Alegro ma non tropo’, de Zero en Conducta, una companyia formada pels dos ballarins Julieta Gascón i Josè Antonio Puchades (Putxa), amb propostes sempre arriscades i quadrades al mil·límetre. Com diu el programa de l’obra: ‘A vegades l’amor ès cec, i d’altres… els amants són invisibles. «Allegro ma non troppo» no tè nomès una història, sinó diverses. La història d’una carícia, les dues cares d’una abraçada, les peripècies llum per escriure al seu amor il·luminat per la seva pròpia llum, les vivències d’un èsser misteriós que no es veu però que es deixa sentir…’

Veure article a Titeresante sobre aquest espectacle aquí.

Vegeu tot el programa complet de CICLOP aquí.