S’ha celebrat aquest dissabte passat, dia 17 de juny de 2017, el Memorial Àngels Valero, una jornada d’activitats titellesques en record i homenatge a la gran titellaire Àngels Valero, que va morir fa precisament un any. Han actuat les següents companyies: Teia Moner amb ‘Contes de gel’ a la Plaça; Farrés Brother i Cia amb ‘Operació A.V.I.’, al Pati de l’Ajuntament; Rocamora Teatre amb ‘Solista’, al Pati de l’Ajuntament, i també al mateix lloc, ja per tancar la festa, el grup musical An-Marí.

Però la convocatòria no s’ha limitat a les actuacions, sinó que ha buscat rescatar l’esperit de convivència que sempre havia caracteritzat el Festival de Titelles de Sant Llorenç Savall, amb un dinar pels artistes convidats i un sopar de germanor obert a tothom, amb una final de festa amb música.

Igualment, als baixos de l’Ajuntament s’ha presentat una exposició dedicada a Àngels Valero, amb fotografies i titelles de la seva autoria.

Actuació Teia Moner

Ha estat l’Ajuntament de Sant Llorenç, conjuntament amb les dues filles de l’Àngels Valero, els responsables de muntar aquest programa commemoratiu, que a més d’homenatjar la memòria de l’Àngels Valero, molt estimada per la població de Sant Llorenç Savall, busca allargar l’operació en el temps, recuperant el Festival de Titelles que tant famós i reconegut havia arribat a ser. Un objectiu d’una gran importància pel sector que esperem es pugui anar confirmant any rere any.

Publiquem a continuació un text entranyable que han escrit les dues filles de l’Àngels Valero i Jordi Regot, les germanes Mar i Lluna Regot, en el que ens expliquen com ha transcorregut la jornada dedicada a la seva mare.

El Memorial vist per dins

Ens trobem el dissabte dia 17 a les 10.30h del matí a casa les germanes Regot. Han trucat al timbre els caps del cau que venen a preparar la llimonada per a l’actuació de la tarda.

A aquesta mateixa hora arriba a la plaça major del poble de Sant Llorenç Savall la companyia de titelles de la Teia Moner que actuarà amb “Contes de gel”. La Núria Ferrando i l’Anna Madera ajuden a muntar les carpes per aconseguir una mica d’ombra a la plaça. L’actuació comença a les 12.00h. La Teia ens fa gaudir durant 45 minuts ambº quatre històries on apareixen diferents animals que podem trobar al pol sud i al pol nord. Unes històries que tenen la virtut de posar una mica de fresca a la intensa calor que estem passant.

Ajudem a desmuntar i recollir a la Teia. Les germanes Regot donen a la companyia una estatueta que ha fet el Javier Tirado, titellaire del País Basc i amic de l’Àngels. Tothom es dirigeix a casa seva a dinar i ens tornem a trobar a les 16.30  al pati de l’Ajuntament.

La Bea, regidora de cultura, rep encantada a la segona companyia d’aquest dissabte 17 de Juny. Són els Farrés Brothers i Cia amb l’actuació “Operació A.V.I”. L’Albert Vicents, juntament amb la Núria, l’Anna i la Bea, ajuden a muntar carpes i bancs pels espectadors.

A l’altre costat del patí, la Clara, la Maria, la Roser, el Marcos, el Pol, la Laura, l’Eudald, la Laia i la Mar munten les taules, i treuen la coca de pinyons i la llimonada per refrescar al públic.

Els Farrés Brothers i Cia ens fan gaudir d’una història on apareixen sis personatges molt coneguts, com són la Caputxeta vermella i el llop, el Patufet, Hansel i Gretel i Pinotxo. També trobem tres personatges que no coneixem però que ens cauran tan bé com els altres cinc… o potser no?… Els aplaudiments no paren, tant grans com petits han passat una magnifica tarda, ens han fet riure i reflexionar, i ara toca refrescar-se amb la llimonada que han fet els caps del cau!

Actuació Farrés Brother.

Amb aquest gust a llimona anem a preparar les taules i la barra de bar pel sopar. El carrer Sant Feliu està tallat i just al mig plantem dues fileres de taules. A les 21.00h comencen a arribar cares conegudes del poble, en trobem alguna que no coneixem i això ens posa contents perquè és gent de fora que ha vingut expressament a Sant Llorenç, titellaires, amics, familiar, gent que ha vist el cartell… Sopem i compartim, riem i parlem, bevem i mengem i ens preparem per pujar altra vegada al pati de l’ajuntament i veure  l’última actuació de la nit.

Abans que comenci, el Francesc Roma ens llegeix un escrit, ens deixa unes paraules dedicades l’Àngels Valero i al Festival de Titelles, que recorda que era el festival de la delicadesa, la dedicació, la lluita i la generositat.

La companyia Rocamora Teatre ens porta ‘Solista’. Una obra per a grans i petits, on gaudim de sis personatges que ens ensenyen les seves habilitats! Tothom riu, la gent aplaudeix molt animada, i marxa cap a casa amb un magnífic regust de boca.


Actuació Rocamora Teatre.

Per acabar la nit, l’Ann-Marie ens fa una petita representació del seu videoclip musical on hi apareix un titella idèntic a ella que li va fer l’Àngels, el seu últim titella. L’Ann-Marie ens havia de cantar, però s’ha quedat afònica i ens explica de què anava el videoclip i els meravellosos dies que van estar juntes preparant-lo.

Recollim i marxem cap a casa. Tothom està cansat. Ha estat un dia fantàstic i ple d’emocions que segur que recordarem! Esperem tots a baix que la Bea tanqui l’ajuntament per donar finalitzat el dia.

Agrair al Javier Tirado per les estàtues que les companyies s’han endut de record, al Roger Rios pel cop de mà en el tema tècnic, a les tres companyies que han actuat i a tota la gent que ha vingut per recordar l’Àngels i el que era el Festival de Titelles del poble que esperem poder recuperar!!

Germanes Regot