El Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Mallorca, una de les cites titellaires més entranyables i esperades del país, arriba a la seva 25 edició aquest proper dilluns 15 de maig, amb actuacions a Palma i a tota l’illa fins el 21 de maig. Com diu la seva directora, Aina Gimeno, són 25 edicions sense interrupcions que han estat testimoni, al llarg de dues dècades i mitja de l’evolució del teixit cultural de Mallorca i de les tendències en les creacions contemporànies de les arts escèniques focalitzades en les teresetes, objectes i arts del carrer.

Afirma el programa que la vint-i-cinquena edició del Festival Teresetes de Mallorca posa la seva mirada al futur, amb un festival que vol estar més present i visible que mai, i amb les arrels ben profundes arreu de Mallorca en el que diverses generacions de públic assistent ha estat testimoni de més de 500 espectacles, 1230 representacions i 299 companyies professionals d’arreu del món (112 internacionals i 187 nacionals) al llarg del seu recorregut, amb 205.933 espectadors.

El programa consta de propostes escèniques, instal·lacions, cercaviles i música, acompanyades de tallers, conferències i debats, on l’art de la manipulació omplirà carrers i teatres amb estrenes d’espectacles internacionals i nacionals convidats especialment per a l’ocasió i propostes locals destacades. Una programació variada que combina gèneres i propostes, i disciplines però sempre amb el comú denominador de ser treballs professionals innovadors i de qualitat.

PROGRAMACIÓ 2023

El 2023 Teresetes ha preparat un programa amb propostes de sala, cercaviles i carpes al carrer per a tots els públics, públic infantil i familiar, joves i adults. Un ventall de 20 espectacles, 2 instal·lacions i 2 cercaviles amb total de 95 actuacions (64 a Palma, 28 als municipis de part forana i 3 a Menorca) d’espectacles que enguany arriben de la mà de 23 companyies: 8 internacionals, provinents d’Alemanya, Eslovàquia, França, Hongria, Itàlia, Txèquia, 3 nacionals, de Catalunya, Castella i Lleó, País Valencià i 2 d’Eivissa i 10 de Mallorca.

DETALL COMPANYIES PRESENTS A LA XXV EDICIÓ FESTIVAL TERESETES:

8 companyies internacionals, 3 espectacles estrena a Espanya i 5 espectacles estrena a les Illes Balears:

– 9THERMIDOR amb LA ISLA DEL TESORO. FRANÇA. ESTRENA A ESPANYA
– BENCE SARKADI amb LES MARIONETES DE BUDAPEST. HONGRIA. ESTRENA A I. BALEARS
– FEKETE SERETLEK & STUDIO DAMUZA amb KAR. TXÈQUIA-ESLOVÀQUIA. ESTRENA A ESPANYA
– LES ATELIERS DENINO amb EL GRAN TEATRE MECÀNIC. FRANÇA. ESTRENA A I. BALEARS
– THÉÂTRE DE LA TOUPINE amb la cercavila BOULE DE NEIGE. FRANÇA. ESTRENA A I. BALEARS
– THEATRE FRAGILE amb AHOI!. ALEMANYA. ESTRENA A LES ILLES BALEARS
– UNTERWASSER amb OUT. ITÀLIA. ESTRENA A LES ILLES BALEARS
– Vi.TVOR amb LLARG, AMPLE I PERSPICAÇ. TXÈQUIA. ESTRENA A ESPANYA

3 companyies nacionals, amb 5 espectacles, 5 estrenes a les Illes Balears:

– BAMBALINA TEATRE. PAÍS VALENCIÀ. Amb dos espectacles:
    CUCU ESTRENA A LES ILLES BALEARS
    QUIXOT ESTRENA A LES ILLES BALEARS
– ITINERÀNIA amb EL LABERINTO DEL CUCO. CATALUNYA ESTRENA I. BALEARS
– LA CHANA TEATRO. CASTELLA I LLEÓ. Amb dos espectacles:
    DEL LAZARILLO DE TORMES ESTRENA A LES ILLES BALEARS
    BLANCANIEVES ESTRENA A LES ILLES BALEAR

12 companyies de les Illes Balears, 1 dels espectacles d’estrena a les Illes Balears i 2 a Mallorca:

– BAAL amb ALEK & SOPHIE ( VIATGERES DE L’ESPAI). MALLORCA
– BINIXIFLAT amb CONTES DEL BINOMI. MALLORCA. ESTRENA A LES ILLES BALEARS
– COLORADAS amb QUITARSE EL SOMBRERO. MALLORCA
– COMA14 & SOCIÉTÉ DE LA MOUFFETTE amb LA DISTÀNCIA, CÀPSULES DE MEMÒRIA.
– MCA D’ES TRO amb POI. MALLORCA
– ESTUDI ZERO TEATRE amb LA REBEL·LIÓ DE LES COSES. MALLORCA
– HERMANAS PICOHUESO amb NOMÉS SÓN COSES. MALLORCA
– LA MALETITIRITERA amb THE CABARET CHARLY´S BAND. EIVISSA. ESTRENA A MALLORCA
– THEATRE OF THE ANCIENTS cercavila INFLUÈNCIES LUNARS. EIVISSA. ESTRENA MALLORCA
– TEATRITX amb MARINA I EL MISTERI DE LES PROFUNDITATS. MALLORCA

FORMACIÓ PROFESSIONAL 2023

La formació professional 2023 ve de la mà de l’hongarès BENCE SARKADI i estarà centrada en la tècnica de marionetes de fil (veure aquí).

Bence Sarkadi. Foto companyia

La MASTERCLASS DE MANIPULACIÓ DE TERESETES DE FIL és una formació de 25 hores i es durà a terme del 15 al 18 de maig a la Sala d’assaig de La Misericòrdia.

La classe magistral servirà per a conèixer la lògica dels diferents sistemes de control de les teresetes i practicar les habilitats de moviment i manipulació de les teresetes de fil. A més de la manipulació, els estudiants també aprendran els fonaments de la dramatúrgia i del treball amb la música. Usant els elements dels moviments bàsics es manipularà teresetes del propi Bence Sarkadi i es crearan escenes en solitari i en duo.

TERESETES SOCIALS 2023

El programa social del festival, amb el suport de la Fundació Caixa Colonya, acosta el teatre a persones amb discapacitat o en situació de risc d’exclusió. Enguany les funcions seran:

Dijous 18 / 05 / 2023 Centre Joan XXIII
11 h Llarg, ample i perspicaç de la companyia Vi.TVOR. Txèquia

Divendres 19 / 05 / 2023 Centre Mater
11 h The Cabaret Charly´s Band de la cia. La Maletitiritera. Eivissa

PUNT TERESETES 2023

Les activitats familiars se celebraran en un nou espai de la ciutat, per apropar-se encara més als espectadors i ciutadans, s’instal·la, per un dia, al cor de la ciutat, la Plaça Major de Palma, dissabte 20 de maig de 2023 de 10 a 14h i de 17 a 20h.

El PUNT TERESETES és un espai versàtil que permet experimentar, interactuar i viure de primera mà el món de les teresetes amb actuacions, venda de llibres i articles teatrals i un seguit d’activitats i tallers per infants i família com:

– La instal·lació de la companyia catalana Itinerània i el dibuixant Max El laberinto del cuco, un còmic de gran format dibuixat sobre les parets d’un laberint.
L’espectacle El gran teatre mecànic una carpa de la companyia francesa Les Ateliers Denino veniu on descobrir un teatre a la italiana en miniatura, ple de poesia.
El taller de baldufes Embaldufats; a partir de 7 anys, de la cia. D’es Tro. D’11 a 13 h.
El Racó de les teresetes, on petits i grans podran donar vida a diversos personatges. A càrrec de Laboratori de Somnis. D’11 a 14 h.
El taller de teresetes El goig de la transformació, per a infants a partir de 3 anys. A càrrec de Fundició Dada Gugu. D’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
L’Exposició sobre el procés de construcció d’una tereseta de fil instal·lada al carrer del Socors, 20. Dissabte 20 i diumenge 21 de maig de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

JORNADES PROFESSIONALS 2023

Setè any consecutiu que Teresetes aposta fort per organitzar i propiciar espai de trobada on generar reflexió i, sobretot, oportunitats d’indústria i projecció exterior, a partir de la trobada entre professionals nacionals i internacionals convidats expressament per a l’ocasió.

Foto Teresetes

Les Jornades Professionals 2023 tindran lloc l’horabaixa de dijous 18, de 16.00 a 19.30 h, i el matí de divendres 20 de maig, de 10 a 14.30 h, a Can Balaguer.

Els continguts s’articularan al voltant de xerrades centrades en “La literatura clàssica en el teatre de titelles i visual actual” i “Els vincles entre el món del còmic i les arts escèniques”, actuacions, la presentació de Palma com a ciutat integrant a AVIAMA i un debat per desgranar les “Xarxes internacionals” amb una mirada al continent nord-americà, aprofitant la visita de dos festivals de teresetes de referència, de Nova York i el Canadà. I, finalment, també comptarem amb les presentacions dels programadors internacionals i nacionals convidats per a l’ocasió vinguts de Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Cantàbria, Madrid i País Valencià.

LINK AL PROGRAMA PROFESSIONAL DETALLAT AQUÍ

Llistat de convidats a participar en les sessions professionals 2023:

ALAIN BENZONI – FESTIVAL AU BONHEUR DES MÔMES
CRISTINA CAZZOLA – SEGNI D’INFANZIA (ITÀLIA)
DENISE GREBER – LAMAMA PUPPET FESTIVAL NEW YORK (EUA)
GIAMPAOLO BOVONE – PEPPINO SARINA – AMICI DEI BURATTINO (ITÀLIA)
LUCILE BODSON – ASSOCIACIÓ AVIAMA (FRANÇA)
LOUISE LAPONTE – FESTIVAL DE CASTELIERS (CANADÀ)
LUIS DEL RIO – GUIÑOL.ES. FESTIVAL DE TÍTERES Y MUÑECOS DE CANTABRIA i BISÓNTERE. FESTIVAL INTERNACIONAL DE TÍTERES DE SANTILLANA DEL MAR (CANTABRIA)
SERGI HEREDIA – MUT! FESTIVAL (CASTELLÓ-PAÍS VALENCIÀ)
DAVID MARTÍNEZ– ¡FIT MADRIZ! – TEATRO DE TÍTERES DE EL RETIRO (MADRID)
DAVID ANDREU – CULTURA CONSELL DE MENORCA
ELISENDA FERRÉ – INSTITUT D’ESTUDIS BALEÀRICS
MAX – IL·LUSTRADOR I HISTORIETISTA. MALLORCA
TONI RUMBAU – REVISTA PUTXINEL·LI. BARCELONA
JORDI ALOMAR – MUSEU DE LA MÚSICA DE BARCELONA

A més, hi participen les COMPANYIES PROGRAMADES a l’edició 2023.

Les sessions són gratuïtes i obertes a tots els professionals de la cultura de Mallorca acreditats per a l’ocasió.

Les jornades són unes activitats realitzades amb el suport d’ACE, Acción Cultural Española, i IEB, Institut d’Estudis Baleàrics.

Calendari