(Mercè Framis. Foto companyia)

La gran ombrista Mercè Framis proposa un curs d’ombres amb retroprojector de transparències adreçat a professionals del teatre i de l’educació. Un curs que tindrà lloc del 8 al 12 de juliol amb 25 hores de classe, de dilluns a divendes de 9h a 14h, a l’hospitalet de llobregat (Barcelona) . Parada metro linea 1 sta eulalia. linea 5 Badal.

PRESENTACIÓ

El teatre d’ombres xineses, és una forma d’expressió teatral fascinant. Les imatges projectades a través de la llum creen una atmosfera sensible, elegant, de gran riquesa visual, i d’una intensa seducció que ens transporta al món simbòlic. Les seves particularitats donen a aquest gènere la capacitat de captivar al públic de qualsevol edat. El retroprojector de transparències, és un aparell que es troba en totes les escoles; és una eina molt interessant, que usada amb imaginació obre moltes possibilitats.

OBJECTIUS

La finalitat del curs és ensenyar com dur a terme una petita dramatització a partir de les ombres projectades des de un retroprojector de transparències. Amb aquesta manera de treballar les ombres s’aconsegueix en un temps relativament breu , uns resultats molt bons.

Aquest és un curs molt pràctic. L’objectiu del curs és realitzar la petita escenificació d’un conte, poema o cançó. Els alumnes treballen per grups. El curs pretén fer una introducció de les tècniques bàsiques que intervenen en el desenvolupamentd’aquest gènere teatral

CONTINGUTS

• Tècnica per a la planificació d’un espectacle: Confecció del Story Board
• Confecció de siluetes i decorats en negre i color.
• Treball a partir del retroprojector de transparències. El retroprojector com a suport bàsic de la llum.
• Introducció a la caracterització de la veu i interpretació.
• Posada en escena.

METODOLOGIA

Tot el treball tindrà com a eix el desenvolupament d’un petit espectacle, poema o cançó. El punt de partida serà l’argument d’una narració senzilla i a partir d’aquest, ens introduirem en el coneixement tècnic dels diferents aspectes plàstic i dramàtic que configuren aquesta forma de representació.

Mercè Framis. Biografia

Mercè Framis es va formar com a titellaire a l’institut del teatre de Barcelona. És llicenciada en filosofia per la universitat Ramon Llull . Máster en Psicologia analítica (C.G.Jung)per la UAB. Artterapeuta: Màster Artteràpia per la UDG i Diploma artterapeuta formació R. Steinner. Pedagogia Waldorf.

Mercè Framis. Foto Jesús M. Atienza

L’any 1992 acaba la formació a l’institut del teatre i crea, juntament amb Kerstin Von Porat, la companyia Framis Von Porat. L’any 1994 entra a formar part de la companyia Els Aquilinos teatre i l’any 2001 comença la seva trajectòria en solitari amb el nom Cia. Mercè Framis. Teatre d’Ombres centrant el seu treball en la tècnica d’ombres xineses. Des d’ aleshores ha comptat sempre amb la col·laboració d’altres artistes: professionals del teatre de titelles com Olga Olveira, Esther Prim, Eudald Ferrer, Marga Carbonell i Núria Mestres. Músics com Joan Saura, Anna Subirana, Xavier Maristany, Manel Valls, Anna Amigó i Raül Poblet. Il·lustradors com Marta Balaguer entre d’altres i Montse Ginesta.

Ha participat en nombrosos festivals de titelles tan a nivell nacional com internacional, ha estat guardonada en dues ocasions en la mostra internacional de titelles de la Vall d’Albaida: premi al millor espectacle “El rossinyol de l’Emperador” de H.C. Anderssen amb la companyia Framis Von Porat i premi al millor espectacle, millor escenografia i millor manipulació amb l’espectacle “El príncep Feliç” de Oscar Wilde amb Els Aquilinos Teatre. També ha fet gira en nombroses campanyes de teatre escolar, a Catalunya i a l’estat espanyol.

Ha realitzat diversos treballs per a televisió : Programa “Basura” Canal+ dirigit per Miquel Obiols i.Canal Nickelodeon (animació d’objectes) . Programa “Una mà de contes” TVC director Manuel Barrios (realització de cinc contes amb ombres xineses), doblatge del personatge NON, de la sèrie infantil: Que Non? Xarxa de televisions Locals de Catalunya, Actualment treballa com a titellaire manipuladora i dobladora del personatge MIC de la sèrie infantil MIC.de TVC dirigit per Laia Gimo i Manel Trias direcció artística.

Imparteix cursos de titelles i ombres adreçats als professional del teatre i de l’educació: Titerearte (escola de titelles), Cursos de formació de la Generalitat de Catalunya, ICE entre d’altres.