Teatre físic, pallassa excèntrica, manipuladora d’objectes… Hilary Chaplain, una de les artistes nord-americanes més celebrades en el camp dels pallassos i el teatre còmic, visitarà el TOT Festival, del 18 al 23 de març. Ho farà amb els dos vessants del seu treball: el dia 18, diumenge, presentarà l’espectacle A Life in her Day a l’Ajuntament de Vall-de-roures del Poble Espanyol de Barcelona, i la setmana del 19 al 23 dirigirà un taller de comèdia física, de 16 h a 20 h a l’Espai Massana. Només hi ha 20 places disponibles.

Hilary Chaplain - A Life in Her Day

La combinació de disciplines escèniques d’Hilary Chaplain beu de diverses fonts. La més clara és la d’Avner Eisenberg, que ha coparticipat en la creació d’A Life in Her Day i l’ha dirigit. Avner the Eccentric, com se’l coneix, és un pallaso contemporani que exerceix una important influència en moltes de les creacions de pallassos teatrals d’avui dia, tant nord-americanes com europees, i no només pels seus espectacles, sinó també per l’activitat docent. És pràcticament una institució. I, amb tot, Chaplain aconsegueix un llenguatge personalíssim que pot recordar el d’altres pallasses, o còmics clàssics com Charles Chaplin, i no ser cap d’ells. Cofundadora de la companyia New York Goofs, ha aconseguit notorietat idividualment tant als EUA com al Canadà, Amèrica Llatina, Europa i Àsia.

A Life in Her Day posa en escena un personatge quotidià que afronta la sorpresa i l’amor amb una barreja de gestos no menys quotidians i un desig que la sobrepassa. Del paquet de cereals de l’esmorzar, en surt un anell, i a partir d’aquesta simple anècdota, Chaplain desgrana un seguit de situacions en què es relaciona amb els objectes que té a mà, que transcendeixen la seva funció primària per convertir-se en personatges sobre els quals l’actriu es projecta, creant situacions hilarants.

El taller que conduirà al Poble Espanyol en el marc del Festival TOT està dirigit a professionals de disciplines escèniques diverses: actors, pallassos, ballarins i titellaires. El treball se centrarà en les capacitats expressives del cos, abordant-les amb improvisacions dirigides, tècniques de circ i interacció amb objectes, en grups, per parelles o individualment. L’objectiu serà ampliar el llenguatge físic i desenvolupar la comicitat dels participants. Les tècniques de pallasso, per tant, seran bàsiques per abordar, a partir d’un determinat grau de llibertat i d’una sensibilitat més oberta, els diversos jocs amb varietat de recursos escènics.

La inscripció costa 150 euros i es pot sol·licitar informació per correu electrònic a totfestival@poble-espanyol.com o per telèfon al 0034 93 508 63 00.

També podeu consultar la notícia publicada a Putxinel·li fa pocs dies.