Comença aquest divendres 24 d’agost l’anomenat Aquelarre de Cervera, una festa de caire diabòlic i infernal que des de fa uns trenta anys (des de 1978) es celebra a la ciutat de Cervera. Es tracta d’una festa que amb els anys s’ha convertit en una important tradició local (són milers els visitants que hi participen) i que gira a l’entorn de la iconografia popular catalana existent sobre el tema del Diable, dels Correfocs, dels Dracs, de les Bruixes, de l’Infern, … Una iconografia que es manifesta en una extraordinària riquesa de ninots, gegants, màscares, capgrossos, dracs, vestuaris i artefactes diabòlics de tota mena.

Aquelarre de Cervera

El més curiós d’aquesta festa és el seu pronunciat caràcter pagà i satànic, ja que tota la ciutat participa  durant aquests tres dies (del 24 al 26) en la invocació al Dimoni, el qual apareix en un escenari encarnat per un actor i, per això mateix, envoltat d’una extraordinària espectacularitat sonora i lluminotècnica. La participació dels habitants de la ciutat consisteix en interpretar els diferents rols que l’Aquelarre exigeix: grups de diables amb els seus focs, percussionistes amb els tambors que criden a la orgia, bruixes que tant poden fer de recepcionistes com de grans estrelles de l’espectacle, interpretant escenes de d’alta bruixeria amb Caldera o histèrics trànsits orgiàstics, i un munt d’actors i comparses per a les diferents cercaviles i espectacles programats.

Aquelarre de Cervera

L’Aquelarre busca, com la mateixa paraula indica, la llibertat total durant els tres dies de festa. Una llibertat, com és lògic, ben apamada per aquesta moral de foc de camp que impera avui en dia a les festes populars catalanes. Ho confirma l’allau de tallers dirigits als més petits de tota mena d’activitats relacionades amb els tambors, les màscares, els titelles i els dimonis. I tanmateix, la festa adquireix un grau important de paganitat arcaica a causa de la pròpia força de les paraules i de les imatges. Que la gran cercavila de la festa acabi amb la Gran Escorreguda del Boc és realment espectacular i sorprenent. També és important l’anomenada Fira del Gran Boc, en la que hi acudeixen tota mena de quiromàntics, llegidors de Tarot, així com astròlegs i mags professionals. També s’hi fan tallers i conferències. A tall d’exemple, aquest any es parlarà de “Farmàcia prohibida o farmàcia de bruixes” a càrrec de Josep Pàmies, i es farà el taller “Astrologia, Mart i Venus” a càrrec de Maria del Mar Tort. Com diu el programa, “La Fira ens oferirà un any més un gran assortiment de productes esotèrics i alternatius, amb la possibilitat de conèixer gran varietat d’activitats com el tarot, la quiromància o l’autoajuda, entre d’altres.”

Aquelarre de Cervera

La festa segueix un guió vertebral que es pot resumir amb la següent cita extreta de la pàgina web de l’Aquelarre: s’inicia amb “una cercavila introductòria formada per bruixes, diables, dracs, cuques, monstres i altres éssers horribles, sortint de la Universitat i anant a parar a la Plaça Major. Allà fan les invocacions necessàries per tal de fer aparèixer el “Mascle Cabró”, qui presideix l’Aquelarre i dóna permís perquè es vagin desenvolupant totes les activitats programades: balls, rock, tarot, cinema, correfocs, cremada del campanar, etc.”

Aquelarre de Cervera

Pel que fa a la iconografia, que és l’aspecte que més interessa aquí, destaca la inventiva i la gran creativitat dels artistes que participen en l’Aquelarre, com ho demostren les potents imatges que en resulten. Proposem un dels nonbrosos videos que es troben a Youtube sobre l’Aquelarre, perquè el lector se’n pugui fer una idea. Les imatges que apareixen en aquest article són extretes totes de la pàgina web oficial de l’Aquelarre.

Per a més informació de l’Aquelarre de Cervera, aquí.

Aquelarre de Cervera