La companyia d’espectacles Imaginart, de Sabadell, ha portat un dels seus singulars muntatges a Londres, on està tenint un èxit rotund. Sensacional és un muntatge audiovisual en què els espectadors, nens i nenes de 18 mesos a 3 anys, participen de la coreografia d’imatges que es projecten sobre l’espai escènic. Degudament vestits amb roba blanca abans de començar, els infants són conduïts a l’espai quadrangular per on passen figures, animals, flors i geometries, que els criden l’atenció i els empenyen a seguir-los. De la intervenció dels mateixos nens i nenes i les seves ombres, en surt un moviment coreogràfic que al mateix temps és completament espontani, un estímul ideat per provocar emocions complexes. L’espai reduït on es projecten les figures de llum esborra tota la realitat exterior, que queda a les fosques, i es crea la il·lusió que els cossos i els dibuixos comparteixen un mateix pla. Com passa amb el teatre de titelles tradicional, l’objecte inert, que en aquest cas ni tan sols és això, sinó la imatge reproduïda amb llum, és percebuda com a ésser viu real per mitjà de la projecció que hi fa tant el manipulador (que a Sensacional és absent, només hi ha una actriu per anar guiant els nens) com els espectadors.

L’extrema sofisticació i la simplicitat màxima d’aquest muntatge, a les quals contribueix una ambientació musical molt adequada, no han passat desapercebuts ni per als teatres londinencs ni per al públic. Sensacional, concebut i dirigit per Eulàlia Ribera i Jordi Colominas, realitzat per Carles Porta, amb animació de Romina Leon i música de Josep Maria Baldomà, va arribar a Londres el 13 de febrer passat, a la sala The Egg, i des d’avui, dia 19, i fins al 24, s’estaran a l’Unicorn Theatre, on, anticipadament, ja han venut totes les entrades de pràcticament totes les funcions. Més endavant, a l’abril, (dies 10-12) seran a l’Arts Depot i encara a l’ Albany Theatre (dia 21), tots dos a Londres, i al maig visitaran Stockton i de nou Londres.