Dèiem en l’anterior article que Barcelona és una ciutat que, respecte als titelles, no para. Un exemple és el cas de Marionetes Nòmades, una de les companyies joves més interessants i agosarades en els seus projectes, que acaba de sortir del país per dirigir-se ni més ni menys que a Haití, embarcats en un vaixell de pesca reciclat en un de lleuger de càrrega, on realitzaran una verdadera aventura amb actuacions a tots els poblats costers que visitaran, amb tallers, filmacions i treballs de recerca envers la realitat titellaire del Carib.

Marionetes Nòmades
El quartet de Marionetes Nòmades a l’escenari de la Casa-Taller de Pepe Otal. D’esquerra a dreta: Raquel Batet, Pere Bigas, Bruno Valls i Elena Molina.

Marionetes Nòmades es va acomiadar fa una setmana de Barcelona i dels seus amics amb una festa a la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal –amb la que hi han estat íntimament relacionats els últims anys – on van presentar, a més a més d’un esquetx  divertidíssim de l’obra que portaran en gira, el projecte amb un vídeo realitzat per la cineasta Elena Molina, una de les integrants del grup, encarregada de filmar l’aventura. Els altres membres de l’equip són la infermera Raquel Batet, experta en Societats Africanes i Desenvolupament i Cooperació en Salut i Geografia Mèdica, i els titellaires Bruno Valls i Pere Bigas.

Marionetes Nòmades a Burkina faso.
Marionetes Nòmades a Burkina faso.

Molt important saber que aquesta aventura compta amb un finançament molt precari, motiu pel qual s’ha obert un compte de crowdfunding  a Verkami (podeu entrar-hi aquí), per recollir els diners necessaris pel viatge de retorn.

Marionetes Nòmades
Moment de l’actuació al Taller de Pepe Otal.

Adjuntem a continuació el dossier de presentació de la companyia i del projecte, que demostra plenament l’entusiasme i l’enorme energia que despleguen aquests joves titellaires, que han fet del servei, l’avidesa de coneixements i l’aventura, els seus signes principals d’identitat.

¿Qui som?

Marionetes Nòmades (veure pàgina web aquí) és un projecte social, cultural i audiovisual amb base a Barcelona que té els titelles com a protagonistes. A banda de funcionar com una companyia, ens hem proposat compartir la màgia dels titelles en països i amb col·lectius amb poc accés a aquest tipus d’arts escèniques. També produïm documentals sobre la vida i la feina de titellaires del món.

Marionetes Nòmades
El senyor Coco a Burkina Faso. Foto de Elena Molina.

¿Qué volem fer?

Volem realitzar una gira d’espectacles de titelles a Haití entre els mesos de març i abril de 2014 tot actuant, sempre gratuitament, en poblacions aïllades en la costa del país i en camps de desplaçats pel sisme que assotà el país el gener de 2010. El projecte neix després d’establir un acord de col·laboració amb Solidarité-Pêche (veure pàgina web aquí), ONG francesa dedicada a la defensa i suport de la pesca artesanal a Haití.

La propera missió d’aquesta associació, però, és la d’acondicionar i enviar al país caribeny un vaixell dispensari mèdic, el Rêve de Mousse, que transportarà metges i enfermers a bord i que brindarà assistència sanitària a poblacions costaneres aïllades. Un cop a Haití, es farà càrrec del vaixell l’ONG local Aquadev. El 19 de gener quatre membres de Marionetes Nòmades embarcarem en el port de Concarneau (Bretanya) amb els nostres titelles i equip de filmació. Després de cinc o sis setmanes de viatge, i havent realitzat escales a la Corunya, Las Palmas de Gran Canària i l’illa de Guadeloupe (on està previst realitzar diferents espectacles), començarà a les poblacions visitades pel Rêve de Mousse a Haití la gira del nostre espectacle “El Tresor del Pirata”. Documentarà tota aquesta experiència la realitzadora Elena Molina, responsable audiovisual de Marionetes Nòmades.

Finalment, un dels nostres objectius com a titellaires és trobar-nos, i fins i tot compartir escenari, amb els nostres companys de gremi a Haiti, amb els que actualment estem contactant.

Experiència prèvia

Entre gener i febrer de 2013, l’equip de Marionetes Nòmades vam realitzar 22 funcions i dos tallers, tots gratuïts, per tota Burkina Faso. Vam actuar en escoles, orfenats, barriades, places, carrers, pobles enmig de la sabana, teatres i tallers de titellaires, sempre gratuïtament. De l’experiència resultant es va editar el següent vídeo, que inclou imatges de la fase de creació de l’espectacle “El Tresor del Pirata” i actuacions per Catalunya:

Primer any de Marionetes Nòmades from Marionetas Nómadas on Vimeo.

Ruta Burkina Faso 2013 from Marionetas Nómadas on Vimeo.

El vaixell

El Rêve de Mousse (“somni d’escuma”) és un vaixell que es dedicava a la pesca d’arrossegament i que fou adquirit i reparat per Solidarité-Pêche. Els voluntaris de l’associació bretona li han instal·lat pal i veles per assegurar-ne l’autonomia a l’hora de creuar l’Atlàntic i abaratir costos un cop estigui en funcionament com a dispensari mèdic a Haití. El capitanejarà durant la primera part del viatge en Jean-Pierre Coïc, pescador, president i fundador de Solidarité-Pêche. Completarà el viatge fins a Haití el capità Max Brodey, pescador haitià i president d’Aquadev, l’ONG que es quedarà a càrrec del vaixell.

Solidarité-Pêche

L’associació Solidarité-Pêche (“Solidaritat-Pesca”) va ser creada el 1999 pel pescador francès Jean-Pierre Coïc. El seu objectiu era ajudar a una associació de pescadors artesanals d’Haití, la APAH (Associació de Pesca Artesanal haitiana). Un primer vaixell de 8,50 metres, “Le Mystère”, va ser recuperat a França el 2002 i enviat a l’associació haitiana, però un cicló va enfonsar-lo uns mesos després.

El 2007, Solidarité-Pêche va recuperar “Le Mercenaire”, un vaixell de pesca amb xarxes de malla que, després de ser reparat i de que se li instal·lés pal i veles, navegà fins a Haití amb la cala plena de material pesquer, sanitari i educatiu. Lliurada la càrrega a organitzacions i associacions a Haití, el vaixell va ser donat a l’ONG local Fondation Verte. La seva comesa era el de remolcar piragües i barques a vela mar endins per pescar, emmagatzemar peix en la càmera freda i transportar- lo fins a la capital Port-au-Prince per a la seva venda. Va permetre als pescadors multiplicar els seus ingressos per 7 (de 2 a 15 euros per dia), beneficiant a una seixantena de famílies. En 2010 li va tocar el torn al “Breizh da Viken”, un vaixell dels anys 70. Després de la seva posada a punt, i de nou carregat amb tones de material, va marxar cap a Haití. A bord, un equip de filmació va realitzar el documental “Un bateau pour Haïti” (“Un vaixell per a Haití”) que va ser emès a la televisió francesa:


Concarneau Haïti, un bateau pour haiti por PacificoProduction

Un any després, fou el “Val d’Orge”, de 18 metres d’eslora, el que creuà l’Atlàntic amb 35 tones de material pesquer, sanitari i educatiu per a ONG’s a Haití. En la seva última escala abans d’arribar, a la illa de Guadalupe, el destí va voler que Pere Bigas, cofundador de Marionetes Nòmades que residia en aquest moment a l’illa, fos acceptat a bord com a tripulant per ajudar a portar a bon port la missió de Solidarité-Pêche.

Finançament

Per tal de finançar el projecte “Marionetes Nòmades rumb a Haití” realitzarem espectacles a Catalunya i a la Bretanya abans de salpar així com en les escales previstes durant el viatge: A Coruña, Las Palmas i Guadalupe, aprofitant també per vendre merchandising. També tenim previst llençar una campanya de micro-mecenatge: entrar a Verkami clicant aquí.

Verkami #RumboHaití from Marionetas Nómadas on Vimeo.

Calendari aproximat

– 28 de desembre 2013: actuació a Anglès (Girona) per donar a conèixer el projecte.
– 29 de desembre: actuació a Anglès (Girona) per donar a conèixer el projecte.
– Del 2 al 5 de gener 2014: 7 funcions de “El Tresor del Pirata” al Teatre La Puntual de Barcelona.
– 3 de gener: festa de comiat al bar Tarambana (Barcelona).
– 7 de gener: llançament oficial de la campanya de crowdfunding a Verkami.com per finançar el projecte.
– 8 de gener: viatge de l’equip de Marionetes Nòmades a Concarneau (Bretanya).
– 11 i 12 de gener: 4 funcions de “El Tresor del Pirata” al Ty Théâtre (Bretanya).
– 18 de gener: festa de comiat del vaixell a Concarneau (Bretanya).
– 19 de gener: sortida de Concarneau a bord del Rêve de Mousse.
– 23 de gener: arribada al port de A Coruña (Galícia).
– 26 de gener: 2 actuacions a La Casa Tomada de A Coruña.
– 5 de gener: arribada al port de Las Palmas de Gran Canaria.
– Del 6 al 9 de febrer: actuacions a la Sala Metropol (Las Palmas).
– 10 de febrer: partida de Las Palmas.
– 3 de març: arribada a l’illa de Guadalupe (Dept. francès d’ultramar)
– Del 4 al 12 de març: actuacions a Guadalupe.
– 16 de març: arribada a Haití.
– Del 17 al 3 d’abril: actuacions en poblacions costeres d’Haití durant les primeres missions del Rêve de Mousse.
– Del 4 al 23 d’abril: continuació de la gira d’espectacles de la mà d’altres contraparts sobre el terreny.
– Finals d’abril: tornada a Catalunya en avió.

Marionetes Nòmades