Són moltes les maneres en què els titellaires s’enfronten a les seves necessitats d’expressió. I no totes passen pels escenaris. És el cas d’Alicia Pueyo, una biòloga fins ara professora de jardineria que des de sempre ha considerat el paper com un suport material que no només serveix per escriure, sinó també per crear. Crear formes i figures, de totes les mides i per a tots els usos. Paper i la pasta que es fa amb ell, d’aquí que el seu blog i tot el seu treball portin el títol de “Pasta de Papel”.

Alicia Pueyo
Alicia Pueyo.

Hem parlat d’un blog (vegin-ho aquí). Important qüestió, si tenim en compte que, després d’un únic any d’existència, avui té una mitjana de més de mil visites diàries, cosa insòlita en un blog que es va iniciar d’una manera personal i que s’ha acabat constituïnt en tot un referent en l’ampli món dels que es xiflen pel cartró, el paper i el que es pot construir amb ell. I és que el món de l’artesania cada vegada interessa més en les nostres actuals societats, amb tantes ganes de trobar vies a la necessitat de crear.

Flor, Alicia Pueyo
Flor de paper.

Alícia va començar el seu camí en el món del paper molt abans d’iniciar el seu blog. És una dèria que ja de nena va atraure la seva atenció. Poder fer coses amb les mans, transformar la matèria en formes imaginades o pensades, i el paper, un material humil, barat i d’ús diari, de seguida va centrar la seva energia transformadora.

Origami modular, Alicia Pueyo
Mostres de origami modular.

Com molt bé sabem, l’art del paper té en l’origami o la també anomenada “cocotología” (veure referència de cocotología aquí), una de les seves vessants més artístiques i desenvolupades. Alícia no només va fer la corresponent peregrinació a la terra de l’origami, el Japó, per endinsar-se en els orígens i en les indústries d’aquestes sofisticades arts del paper, tan conreades en aquest país, sinó que també s’ha interessat per l’anomenat “origami 3D o modular “, una modalitat de confecció que parteix de petites unitats de paper que s’utilitzen com les peces d’un trencaclosques per generar formes i simetries diferents. Les imatges que adjuntem serviran millor que les paraules per fer-se una idea del que parlem.

origami modular, Alicia Pueyo
Els elements compositius del origami modular.

Visitar el taller d’Alicia Pueyo, situat al carrer del Segre, 93, de Sant Andreu, a Barcelona, és un tot un plaer. Un espai encara petit on es concentra tot el món de la creadora. I dic “encara” perquè les línies traçades de futur per l’artista fan pensar que aviat requerirà de majors espais per a la construcció i el magatzem. I també per als tallers, una de les activitats que més interessen Alícia.

Alicia Pueyo
Marionetes de paper.

Tallers que imparteix a adults, a nens i a famílies, tots els dissabtes i entre setmana per als escolars. S’ensenya a construir titelles, de fil, de tija i de taula, tots ells fets de paper: el cos, la cara i el vestuari. Però Alícia ensenya també a construir màscares, animals, joguines, i fins i tot mobles … El paper reciclat s’ha convertit en una matèria primera que serveix avui per fer de tot.

Alicia Pueyo
Màscara de paper.

Recomanem des de Putxinel·li visitar el singular blog d’Alicia Pueyo i entrar en aquest món fascinant que és el que es fa amb el cartró i el paper. Mons polièdrics i misteriosos, aparentment fràgils però posseïts d’una duresa i d’una resistència que sorprenen sempre al profà. Val la pena conèixer-lo.