Arts Santa Mònica, per boca del seu nou director Jaume Reus, va presentar ahir dia 29 de gener el seu programa per a l’any 2015. A més d’un riquíssim conjunt d’actes, exposicions, concerts i tota mena d’esdeveniments artístics i culturals, que els respectius responsables van presentar davant la premsa, s’anuncià també la gran exposició ‘Figures del Desdoblament‘ dedicada al món de les marionetes, del teatre d’objectes, mecànic i visual per extensió, que organitza la revista Putxinel·li i l’Institut del Teatre, conjuntament amb Arts Santa Mònica. Assistiren a l’acte el Conseller Ferran Mascarell, el Director General de Creació i Empreses Culturals Jordi Sellas, el Director en funcions i Gerent del Institut del Teatre Jordi Roig i Vinyals, la directora del MAE (Museu de les Arts Escèniques) del Intitut del Teatre Anna Valls, el director de Putxinel·li Toni Rumbau i el gerent del projecte ‘if barcelona’ i de l’exposició ‘Figures del Desdoblament’ Jordi Alomar.

Roda de Premsa Arts Santa Mònica
Participants a la Roda de Premsa del programa d’Arts Santa Mònica.

Va ser Toni Rumbau l’encarregat de presentar el projecte, que tindrà lloc del 3 d’octubre 2015 fins el 10 de gener 2016. Com va exposar el director de Putxinel·li: “L’exposició ‘Figures del Desdoblament” és una iniciativa que neix del MAE del Institut del Teatre i de la revista Putxinel·li, en constatar, a través de les converses de Toni Rumbau amb Anna Valls, directora del MAE,  la necessitat de donar visibilitat a uns fons, els del MAE, i a una realitat artística i professional, la del sector dels titelles i del teatre visual, realment excepcionals.”

Roda de Premsa Arts Santa Mònica
Jaume Reus presenta a Toni Rumbau per a la seva presentació.

Un sector molt ampli i complex, que va des dels titelles dirigits als nens més petits fins a les formes més experimentals del teatre d’objectes, o a les més espectaculars del teatre visual, passant per tota una sèrie de modalitats o especialitats d’una gran varietat.

L’exposició s’acompanyarà d’un festival que l’envolta i que es diu ‘if barcelona’. If significa Imaginació i formes, però també idea i figures, o innovació i futur, o també Festival Internacional.

Planteja per altra part la pregunta “i si?…”, “i si aquest tros de fusta fos un personatge?…”

Tant l’exposició com l’ ‘if barcelona’ es subtitulen amb les paraules: Titelles, Objectes, Ombres, Màquines i Fils, per indicar el marc de la proposta.

Roda de Premsa Arts Santa Mònica
Jaume Reus parla amb Dietrich Grosse i Neus Purtí, cap de premsa d’Arts Santa Mònica.

Aquest festival busca omplir el buit deixat pel desaparegut Festival Internacional de Teatre Visual i de Titelles que organitzava l’Institut del Teatre, pioner de tots els festivals de l’estat i un dels més importants en els seus anys d’existència. Una necessitat indispensable per fer justícia i mantenir la creativitat d’un sector que bull com mai.

L’exposició, a més de mostrar la potència del sector, convida el públic a descobrir, d’una manera lúdica, assequible i transversal, la riquesa i la vitalitat d’un món, el de les figures animades, essencial per entendre la realitat del món d’avui en dia. Un món, el de les Figures Animades, íntimament relacionat amb els temes de l’alteritat, de les realitats dobles, virtuals o reals, de la robòtica i fins de la Intel·ligència Artificial.

L’exposició, que ocuparà els dos pisos de l’Arts Santa Mònica, està dissenyada per l’arquitecte Dani Freixes, antic titellaire de la companyia La Claca, i un gran amant del món dels titelles, dels objectes i del teatre visual, autor, entre altres museus, del del TOPIC de Tolosa.

Roda de Premsa Arts Santa Mònica
Ferran Mascarell, Jordi Sellas i Toni Rumbau.

L’exposició comptarà amb un titella gegant, obra de Jordà Ferré, que es diu ‘if’ i que és una encarnació viva del projecte. Constitueix la icona de tota l’operació, el qual residirà durant els mesos de l’exposició a la terrassa exterior de l’edifici d’Arts Santa Mònica. if neix d’un ou, el posat per les velles tradicions titellaires. Aquest ou apareixerà abans per diversos llocs de la ciutat, fins que es trenqui per fer néixer l’if.

L’exposició es nodrirà dels fons del MAE del Institut del Teatre, d’algunes peces del Museu Etnològic de Barcelona, també d’algunes peces del Museu del TOPIC de Tolosa i del Museu da Marioneta de Lisboa, i especialment de moltes de les companyies catalanes que estan en actiu.

Èmfasi en el Teatre d’Objectes.

L’operació ‘if barcelona’ posarà un especial èmfasi en el Teatre d’Objectes. A més de l’espectacle-taller sobre el Raval realitzat per la conjunció dels tres artistes Xavier Bovés, Shaday Larios i Jomi Oligor, hi haurà un Simposi sobre Teatre d’Objectes al Institut del Teatre, que a la vegada es complementarà amb altres activitats i espectacles relacionats. També s’establiran links amb altres espais i entitats de Barcelona que en el mateix període programaran espectacles o operacions relacionades amb els objectes o amb  els diversos temes del ‘if barcelona’ i l’exposició.

Roda de Premsa Arts Santa Mònica
Jaume Reus durant la seva intervenció.

Totes les fotos són de Arts Santa Mònica.