Les bones notícies, pels titelles catalans, no fan més augmentar. Una de les últimes ha estat els importants premis rebuts per les companyies La Baldufa i Els Peus de Porc dins del important Festival de Teatre Infantil que es fa a Gijón, conegut amb el nom de FETEN: respectivament, Premi al Millor Espectacle i a la Millor Direcció (Pinocchio) i Premi al Millor Espectacle de Titelles (A Taula!). Els dos espectacles han rebut els elogis dels especialistes, programadors i espectadors que han assistit al festival asturià, amb el generós reconeixement i la gran empenta que sempre donen aquests premis.

‘Pinocchio’

La important companyia de Lleida, La Baldufa, sens dubte una de les de més qualitat del país, i que s’ha especialitzat en combinar el treball d’actor i de clown amb la música, els titelles i una cuidada escenografia, ha donat en el clau amb aquesta seva nova producció dedicada a l’obra del genial Carlo Collodi, a partir d’una adaptació feta per Enric Blasi, Emiliano Pardo, Carles Pijuan, amb direcció de Jokin Oregi i La Baldufa, música d’Óscar Roig, disseny de llums de Miki Arbizu, disseny d’escenografia  i vestuari de Carles Pijuan, i amb els actors Enric Blasi, Emiliano Pardo i Carles Pijuan.

Pinocchio, La Baldufa

Pinocchio, La Baldufa

Pinocchio es la història d’un nen lliure, sense prejudicis ni complexes, desobedient i trapella, però a la vegada ingenu, molt ingenu. Geppetto, amb l’instint protector d’un pare, intenta vetllar per la seva educació. En canvi, Pinocchio, desobedient, es veurà immers en diverses aventures, que el faran créixer i madurar com a persona fins acabar extenuat i pràcticament, … amb un final sorprenent.

Paper i fusta es posen a disposició de la història per aconseguir una proposta versàtil i molt orgànica a partir de la qual el públic es pot submergir en l’imaginari d’un nen-titella. Un conte que permet reflexionar sobre valors com l’educació, l’esforç, la responsabilitat i la sinceritat.

‘A Taula!’

Aquest espectacle de titelles i d’enginyeria domèstica (veure article a Putxinel·li aquí), com diu el programa de l’espectacle, ha merescut rebre el Premi al Millor Espectacle de Titelles del FETEN 2015. Amb direcció de Jordi Farrés Divu, construcció de titelles de la Cia. Anita Maravillas, construcció d’escenografia del mateix  Xesco Quadras, creació de la pel·lícula NIC a càrrec d’Olga Molina Jiménez, amb assessorament escenogràfic d’Antigua&Barbuda, música de Josep Seguí Mata, vestuari de Iluminada Sancho i automatismes d’Enric Roca Parpal, ‘A Taula’! és un magnífic treball unipersonal del titellaire Xesco Quadras, que inaugura amb aquesta obra la companyia Els Peus de Porc, després d’una llarga trajectòria amb la companyia Ne Me Titere Pas i els seus espectacles “Circumloqui” i “Lo sainet del Sr. Rector”.

A Taula!, de Xesco Quadras

L’Ogre es apunt de menjar-se una sopa de verdures quan, a la porta, apareix un nen en busca d’aixopluc… L’alegria de l’Ogre es infinita! Però el nen té fred, gana, set… i l’Ogre no es pot menjar un nen fred i famolenc.

A Taula!, de Xesco Quadras

Ha dit Ferran Baile de l’espectacle: “Xesco Quadras es un titiritero catalán que introduce un nuevo estilo en sus espectáculos, dotando a las historias de una especial ironia rompedora, no exenta de ternura y poesía. Ese ogro hambriento que recibe la visita de un niño perdido y es incapaz de comérselo, es una buena muestra de su estilo, bien apoyado por la dirección de Jordi Farrés, co-autor.”