La delegació de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt, en combinació amb la companyia Teatres de la Llum, aprofitant l’any de la llum, presenten, del 16 al 24 de gener al Casal Jove, ‘Il·luminar-te. Primer Festival de Teatre, Llum i Ombres’. El 2015 ha estat l’any internacional de la llum, i el Casal Jove ha realitzat nombrosos actes, tallers i actuacions sobre la llum i la persona de NikolaTelsa, el geni que va il·luminar el món. La direcció artística del Festival és a càrrec de la companyia, també de Sagunt, Teatres de la LLum, composta pels titellaires ombristes Mariola Ponce i Vicent Ortolà, amb una dilatada experiència al seu darrere.

Il·luminar-te

Teatres de la LLum, a més d’haver-se prodigat en nombrosos espectacles i tallers realitzats arreu del país, ha participat en programes emblemàtics de televisió com a Juego de niñosBarrio Sèsamo o Els Lunnis. També compten amb un taller permanent de teatre d’ombres en el museu Reina Sofia.

El regidor delegat de Joventut, Guillermo Sampedro, ha explicat que “Teatres de Llum és una companyia que ha desenvolupat iniciatives amb el Casal Jove i ara, amb aquest festival, van a posar en valor el teatre de llum i ombres, desenvolupant un festival que naix modestament, però, amb la intenció de tenir una continuïtat en el temps i anar creixent amb els anys. És una aposta de la delegació de Joventut per aquest tipus de teatre que volem que al final siga un referent perquè és l’únic festival de teatre d’ombres que es fa a Espanya”.

Il·luminar-te

Per la seua banda els encarregats de la direcció artística, Vicent Ortolà i Mariola Ponce, han explicat que “han escollit companyies molt variades que donen una sensació del teatre d’ombres diferents a les quals estem acostumats amb les ombres xineses, que és més tradicional”. A més han afegit que per a donar una dimensió més gran al festival realitzaran “un taller perquè els xiquets del municipi entenguen millor que és el teatre d’ombres i ho puguen gaudir més”. D’altra banda, han insistit que “el teatre d’ombres és un llenguatge dramàtic que no té edat i són espectacles familiars tant per a adults com per a xiquets, que facilita entrar a tots en el món de la poesia i la transformació”.

La programació de “Il•luminar-te” començarà aquest dissabte 16 de gener, a partir de les 11.30 hores amb “Pulgarcita”, un taller sobre teatre d’ombres organitzat per Teatres de la Llum. El taller es realitzarà a partir del personatge de Pulgarcita, i els participants podran gaudir d’un viatge ple d’aventures en el qual el xicotet per a la vista és gran per al cor.

Il·luminar-te

Les activitats continuaran el dimarts 19 amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Llum i Ombres”. En la mostra es podrà veure part de la història del teatre mil·lenari d’ombres i la seua evolució cap als llenguatges teatrals més actuals i la seua relació amb el món de l’art.

El divendres 22, a partir de les 18 hores AVoramar una companyia amb actors amb discapacitat intel·lectual de Port de Sagunt interpretarà “Enfadados con Shakespeare”. L’espectacle transmetrà als espectadors que tots poden ser una mica Hamlet, Lady Macbeth, Lear o Julieta, perquè com la xicoteta Cordelia en el seu desterrament, tots poden viure emocions confuses, com plorar d’alegria o de desesperació i arribar a estar molts dies enfadats sense saber per què. En 2015 aquest projecte ha obtingut el premi Buero Vallejo de teatre nacional, i el premi Onda Cero Sagunt.

Il·luminar-te

El dissabte 23 de gener, a partir de les 12.00 hores, Valeria Guglietti arribarà des d’Argentina al Casal Jove per a oferir l’espectacle “No toquen mis manos” en el qual les ombres xineses es troben amb el cinema mut, les titelles, el còmic i la música per a crear una col·lecció d’històries plenes de gràcia que fascinaran a tot tipus de públics. Es tracta d’un espectacle premiat en diferents festivals nacionals i internacionals.

El mateix dissabte a la vesprada, a partir de les 18.00 hores, els espectadors podran gaudir de “On el funambulista” del grup asturià Luz, Micro i Punto. Es tracta d’un teatre d’ombres analògiques i artesanes, que utilitzen com a llenguatge narratiu la imatge projectada i la música en directe. La particularitat d’aquesta interpretació és poder veure durant l’espectacle el muntatge de cadascuna de les escenes que componen la història.

Il·luminar-te

Finalment, “La liebre y el zorro” del grup madrileny Pilpira Teatre, tancarà aquesta primera edició del festival. Es tracta de l’adaptació del conte tradicional “La llebre i la rabosa” a través del teatre d’ombres. Una història en la qual l’enginy i el coratge seran el motor per a recuperar la llar perduda. Aquest espectacle ha participat en el Festival Cabanyal Íntim 2015, en la Casa Encesa de Madrid i el Festival Internacional de Tolosa.

L’accés a aquest festival és lliure amb invitació. Els interessats a assistir hauran d’acudir al Casal Jove o cridar al telèfon 96 268 34 39, del 18 al 28 de febrer, per a aconseguir aquestes invitacions.