Els interessats en el treball d’aquesta mítica companyia txeca, poden apuntar-se encara al curs que Atelier della Luna organitza al Monestir de Santes Creus, del 5 al 20 de juliol de 2014 (vegin la informació aquí). Val la pena saber que Petr i Matej Forman, nascuts el 1966, són els fills del gran director de cinema Milos Forman. Poc després de la invasió soviètica de Txecoslovàquia, el director de ” Els amors d’una rossa ” va emigrar als Estats Units. A la seva esposa ni tan sols se li va concedir un visat per assistir a la cerimònia dels Oscars, quan Forman va guanyar l’estatueta amb “Algú va volar sobre el niu del cucut “. Petr i Matej hi van assistir acompanyats del seu avi, però van tornar a casa amb la seva mare; lluny del seu pare, van crear la Companyia Forman Brothers Theatre.

Forman Brother Theatre
Imatge de Obludarium, dels Forman Brother Theatre.

Què és Obludarium? Un espectacle difícil de descriure o explicar. Un home gran colpejant un ferro roent en una enclusa dóna la benvinguda al públic: el que segueix no neix dels trucs moderns ( tecnològics o d’un altre tipus ), sinó del poder i l’antic enginy de l’ homo faber.

Forman Brother Theatre
Imatge de Obludarium, dels Forman Brother Theatre.

Després veiem en un aparador amb micro-escenes de circ: són una síntesi, del que es veurà més endavant. L’espai és molt limitat, els espectadors seuen en files de dos pisos semi-circulars, sembla la imatge en miniatura d’un teatre a la italiana, les accions es duen a terme en una espècie de pista giratòria, els Forman donen com subtítol ” La casa dels monstres “. Són monstres inofensius, ens sorprenen o ens commouen, sovint ens fan riure , són monstres que vénen d’un món perdut, posat en escena per les ments i les mans artesanals de la companyia . L’espectacle funciona sense corrent elèctrica moderna, la llum és generada per unes dinamos de bicicleta. Entre aquesta llum inestable hi reconeixem els titelles; les bicicletes; el fonògraf gegant; la trobada entre l’ogre i la donzella; la dona que vola, amb el seu gran faldilla com una bela; un aquari amb peixos incandescents que neden en l’aire amb una sirena que plorant els acompanya; el llançador de pesos; el strip-tease de la dona mico, que resulta ser una dona amb barba d’enlluernadora bellesa; i un numero memorable, però no de circ / teatre sinó de poesia: les tres millors ments de Txecoslovàquia, tres cap-grossos que cap domador aconsegueix asseure’ls en les seves petites cadires .

Forman Brother Theatre
Els germans Forman.

Al final una dona puja a un cavall de fusta estirat a terra. L’enorme animal s’aixeca èpic a la carpa: una màgia, que és pura bellesa, ens saluda amb el so d’una música commovedora i triomfant.

Forman Brother Theatre
Imatge de Obludarium, dels Forman Brother Theatre.

Amb aquest espectacle, homenatge a la parada dels monstres, els Forman fan reviure en l’espectador les atmosferes i les meravelles de les antigues fires de poble. Els germans Petr i Matej conviden a entrar en una altra dimensió de l’espai i del temps. Aquí ja no ets un simple espectador, sinó part d’un paisatge imaginari i salvatge que et contamina.

Forman Brother Theatre
Imatge de Obludarium, dels Forman Brother Theatre.

Aquesta visió poètica i nòmada del teatre dels Forman Brothers, va atreure als comissaris dels cursos de l’ Atelier della Lluna a organitzar una Masterclass de 15 dies ( del 5 al 20 de juliol 2014) , amb Matej i el seu equip, al Monestir de Santes Creus ( Tarragona ), amb l’objectiu d’aprendre les tècniques de construcció de la companyia i la seva visió artística i dramatúrgica.

Forman Brother Theatre
Nau del Monestir de Santes Creus on es farà el taller.

Si tens temps, no et perdis l’oportunitat de fer un viatge a Atelier de la Lluna, lluny del ritme frenètic de la vida quotidiana, www.atelierdellaluna.com.