Com cada any, la Mercè s’acosta al calendari amb un menú especialment ric pel que fa als titelles, les grans figures de carrer i el teatre visual. Marta Almirall, la seva directora, ha aconseguit convertir la Mercè en un dels festivals de teatre popular i especialment de carrer més important del país, amb algunes constants que el converteixen en un referent a tota Europa. Em refereixo a les exposicions i desfilades de gegants i bestiari festiu, al mai prou valorat Correfoc, un hit de les celebracions de foc i figures infernals, a les programacions de titelles i altres arts associades al Parc de la Ciutadella i aquest any també al Parc de Sant Martí i al Parc de la Trinitat, mentre al Castell de Montjuic es concentra totes les apostes del Circ, que són moltes.

Dimoni exposat al Vestíbul de l’Ajuntament.

La ciutat convidada aquest any és Reykjavik, capital d’Islàndia, la ‘terra del gel i el foc’, com l’anomena el programa. Això vol dir una presència d’espectacles importants dels gèneres del carrer, de la dansa i del teatre visual durant la Mercè. Una iniciativa que compta amb reciprocitat, de manera que també Reykjavik convidarà a companyies catalanes als seus festivals.

La pregonera de la Mercè d’aquest any és Marina Garcés, una de les pensadores més agudes del panorama local, que posarà la nota de reflexió a la Festa Major sempre en profunditat i plantant cara a les qüestions de l’actualitat, com és habitual en la filòsofa barcelonina.

De les exposicions de gegants, convé destacar la clàssica al Palau de la Virreina on es podrà veure el seguici popular de Barcelona, amb totes les figures que li corresponen. Al Pati Manning (Montalegre,7), habitaran durant uns dies els altres gegants de Barcelona. Important l’exposició de dracs i bèsties de foc al vestíbul de l’Ajuntament, com s’acostuma a fer per la Mercè, sempre impactant. I no ens hem d’oblidar de la Casa dels Entremesos, residència habitual de molts dels gegants de la ciutat, que aquests dies presentarà una exposició temporal titulada “Mirades de Gegants” i “Patufets i tebeos”.

Seguici Inaugural. Festes de la Mercè 2016 from Barcelona Cultura on Vimeo.

No detallarem el programa de la Mercè d’aquest any, per no ser redundants ja que l’interessat el pot trobar perfectament a la xarxa pitjant aquí o adreçant-se a la seva pàgina web aquí. Però sí ens agradaria citar ni que sigui alguns dels noms titellescos programats, per destacar aquesta important presència dels titelles a la Mercè, de manera que pel seu volum de contractació, bé es podria dir que la Festa Major de Barcelona s’ha convertit en un dels festivals de titelles, local i internacional, dels de més pes del país.


Zero en Conducta, “La dernière danse de Brigitte”.

A més de tots els col·lectius i grups de les grans figures de carrer, siguin gegants o bèsties infernals, privats i institucionals, la Mercè ha programat aquest any companyies com: Txo Titelles amb el seu “Circ-cabaret Armando Rissotto”; el clown Leandre amb “Rien à dire”, sempre roçant els límits dels gèneres; La Industrial Teatrera amb un espectacle de dansa i objectes, “Nàufrags”; Creative Group Noni, de Corea, amb “Play of Tiger and Monkey”, espectacle de màscares i moviment; Guixot de 8, amb “Gargot d’imaginació”, una mostra de jocs creats amb material recuperat; la companyia Efímer mostrarà els seus titelles gegants al Passeig Til·lers de la Ciutadella; de nou Txo Titelles amb el delicat “Cuac” per als més petits; la premiada companyia Zero en Conducta, eixida de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal, presentarà “Trash”; Xi Xap oferirà “Transhumància”, un atractiu espectacle itinerant de carrer; la històrica Bambalina Teatre Practicable, de València, presenta Kiti Kraft, el seu últim èxit; Zero en Conducta presentarà també el seu espectacle “La dernère danse de Brigitte” (veure aquí); Carromato d’Andalusia presenta “Big Dancers”, un espectacle de dansa de figures gegants de colors i papers;

Músics de Drap.

Crema d’Espectacles ens presenta els grans titelles musicals automatitzats “Músics de Drap”, una atractiva creació de José Menchero i Raquel Bonillo; Alex Barti, aquest clàssic de la marioneta de fil, estarà al Parc de la Trinitat amb el seu increïble Mr.Barti;

Arnau i Clara Colom, amb Matito.

La companyia d’Arnau Colom i Clara Colom ens presentaran “Matito”, un preciós espectacle de garrotades del que ja hem parlat diverses vegades a Putxinel·li (veure aquí); i també en el mateix gènere, el refinat “Pipa, el titella meravella” de Néstor Navarro (veure aquí).

Néstor Navarro amb Pipa.

Aquí un tast dels noms més directament relacionats amb els titelles. Als quals hauríem de sumar tots els de circ, dansa i carrer que combinen d’alguna manera el gènere dels objectes i de les figures.

Una cita, la Mercè, indispensable per als amants del gènere i de les festes populars.