Dies 3, 4 i 5 de maig de 2019

La Fira de Titelles de Lleida arriba als seus 30 anys d’existència amb un programa farcit de bons espectacles, diverses exposicions i la presència de prop de tres centenars de professionals relacionats amb l’ampli sector dels titelles. El seu equip artístic, capitanejat per Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, ha preparat un menú de delicades menges teatrals durant els tres dies intensos que dura la Fira: el 3, 4 i 5 de maig.


Imatge de El Café de las Artes Teatro amb ‘El inolvidable viaje de Nana’.

  • Podeu veure les companyies participants en la present edició clicant aquí.

  • Pel que fa a la programació completa, cliqueu aquí.

  • I el llistat d’espectacles programats el trobareu clicant aquí.

Imatge de Zero en Conducta amb Eh Man Hé!.

Com sempre, la Fira ofereix les seves Jornades Tècniques que aposten per generar espais de reflexió, debat i presentacions entorn al sector dels titelles i per fomentar el networking entre professionals. Trobareu tot el programa i els detalls d’aquestes Jornades clicant aquí.

JOAN BAIXAS, titellaire homenatjat

Per quart any consecutiu, la Fira fa un reconeixement a un titellaire català per la seva llarga i exitosa carrera dins el món dels titelles. Enguany la persona guardonada és Joan Baixas. En el marc de l’acte de cloenda i lliurament de premis previst per al dia 5 de maig a les 22.30 h al Cafè Teatre de l’Escorxador,  podrem gaudir de l’art que ha passejat pels teatres durant anys.

Joan Baixas.

Una personalitat ben coneguda que s’ha prodigat en els escenaris en la seva múltiple condició de pintor, director d’escena, realitzador d’espectacles i performances, de titellaire en definitiva.

Exposició ‘Fira de Titelles. Mirades de 30 Anys’

L’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb motiu del 30è aniversari de la Fira, ofereix la seva mirada a l’entorn d’aquests 30 anys d’història de la Fira. Els titelles i els titellaires en són els protagonistes. Els professionals, amb els seus records, també hi tenen el seu espai i, com no podia ser d’altra manera, els espectadors, que amb la seva mirada, també han donat vida a cada Fira. Del 18 d’abril al 23 de juny . Inauguració: 25 d’abril.

Actuació al carrer durant la Fira, any 2018.

30 ANYS EN BONA COMPANYIA!

Al vestíbul del Teatre de l’Escorxador i al Cafè del Teatre, es podran recordar les companyies i els espectacles que han participat a la Fira durant aquests 30 anys.

Presentació de l’Estudi del Sector dels Titelles i del nou Estudi del Sector que s’està preparant per a tot el país, encàrrec d’Unima Federación España. Divendres 3 de maig, a les 11h

Nèlida Falcó, Directora de l’Àrea de les Arts Escèniques de Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Toni Rumbau, director de Putxinel·li i autor de l’Estudi, i Eudald Ferré, President d’Unima Catalunya, presentaran l’estudi que es va fer l’any 2017 sobre el Sector dels Titelles a Catalunya.

Rugiada Grignani, Facundo Moreno i Tommaso Grignani a ‘Antipodi’, Companyia Dromosofista.

També es presentarà el projecte de l’Estudi que Unima Federación España ha encarregat a Toni Rumbau i a José Luís Melendo, amb la intenció de crear una eina digital capaç d’actualitzar en el temps les dades del sector. Estarà present Pablo Girón, Secretari d’Unima Federació.

Podeu veure l’avanç de programació de la Fira clicant aquí.

Per a més informació, mireu aquí.

Text de la Fira sobre l’aniversari:

La Fira fa 30 anys.

30 anys enrere va esclatar una primavera a Lleida que esdevindria un abans i un després en la vida cultural de la nostra ciutat, fruit d’una llavor plantada per Joan-Andreu Vallvé i Julieta Agustí, a la terra on es pon el sol. Ara ja, al 2019, Lleida, una terra d’acollida i ferma, és coneguda arreu per ser el sòl ideal per fer la millor fruita del món.

La llavor a base d’esforç, patiment, errors, sotracs però també amb passió, encerts, aprenentatge i convenciment, ha arrelat a la ciutat i al país, que a cura de regar-la, parlar-l’hi i estimar-la, ha fet més fortes i fermes les seves arrels i ja formen part tant de la ciutadania com del sector.

Lleida ha esdevingut una ambaixadora de l’art, la cultura i l’ofici titellaire i els seus habitants i visitants, han esdevingut un públic expert, crític i exigent.

Aquesta llavor, aquesta Fira, ha aportat el que voldrien moltes ciutats; ser reconeguda com una capital internacional d’una de les mil branques que té l’arbre major, l’arbre de les arts. El fruit d’aquesta Fira única a l’Estat remou, amb el seu creixement, les inquietuds, transmet els valors que només la cultura és capaç i es converteix en l’oxigen necessari per fer de la nostra terra, ciutat, país i món, un lloc amable per totes i tots.

Fem plegats que la llavor segueixi viva, que l’arbre continuï creixent i apropant-se al cel, oxigenant la nostra ciutat i que ensenyi arreu amb la seva alçada i meravellós fullatge, on és Lleida, la nostra ciutat on la cultura i l’art titellaire han arrelat per quedar-s’hi.

Per molts anys de Fira!

Equip de la Fira de Titelles de Lleida