(Follet de Txo Titelles en plena feina. Foto de Jesús M. Atienza)

Arribar al taller de la companyia Txo Titelles amb tota la família és una experiència que des del primer minut provoca curiositat. En la visita al seu taller, aquesta companyia amb més de 25 anys de recorregut artístic ens obre les portes i ens revela els seus espais de creació. Aquesta vegada no veurem només un espectacle, veurem què hi ha darrere d’un espectacle.

El magatzem

Un dels llocs que no solem mostrar de les nostres cases són els armaris, aquests llocs replets de coses i coses, a vegades sense sentit. Quan visitem el magatzem de Txo Titelles, trobem cert ordre, almenys és el que ens explica Esther Cabacés, la qual, amb la seva gran capacitat narrativa, ens va mostrant el lloc del magatzem des d’una perspectiva pedagògica, amb humor, entre anècdotes i personatges que ens ajuden a seguir el fil de la seva oratòria. I és que parlar del que hi ha en les prestatgeries resulta divertit perquè l’Esther ho fa molt agradable, i quan arriba el final, no vols sortir d’allí, perquè amb ella no sols descobrim els materials tècnics necessaris per a dur a terme un espectacle, sinó, que també ens mostra diferents tècniques de titelles, ens presenta personatges, i aquests ens conten algunes anècdotes i curiositats.

Funció al magatzem. Foto de Jesús M. Atienza

Sense adonar-nos-en, sortim del magatzem, amb un somriure d’orella a orella, pensant que sens dubte aquesta companyia s’ha atrevit a provar diferents tècniques, diversos temes i que la seva capacitat, la d’Esther, per a animar tots els titelles, és excel·lent. Ens quedem amb ganes de saber què hi ha en les altres caixes, què hi ha darrere dels petits espais on treuen el cap mans gegants, i ens acomiadem amb una certa tristesa de l’espai on descansen els titelles quan no estan en acció. Seguim el nostre recorregut i aquesta vegada ens toca anar al lloc on neixen els titelles.

El magatzem

Entrem i veiem motlles, cares amb diferents expressions, mans, cossos, materials, pintures, pinzells, martells… Tot sobre taules tacades de vida, perquè sobre elles neixen els titelles. En aquest segon espai del recorregut, Esther ens explica amb eloqüència com es fan els titelles, les tècniques que podem usar per a crear els seus rostres, els seus cossos, els seus moviments i al descobert veiem tants materials, que ens donen una idea que aquest procés de crear un personatge, no és tan senzill, porta el seu temps. Imaginem com EstherNartxi Azcargorta, fundadors de Txo Titelles, han anat modelant l’ànima de tants personatges amb les seves mans i les seves eines.

El taller. Foto de Jesús M. Atienza

I què passa quan falta una eina en el taller d’un titellaire? No és que s’hagi perdut, és que ha succeït alguna cosa màgica. Seguim els nostres guies i continuem descobrint racons encantats, en un viatge on tot té sentit, fins al més mínim detall, com les fitxes que ens donen a l’entrada, tot és part del joc d’anar descobrint el taller de Txo Titelles. Un recorregut que té un fil conductor ferm a través de les vivències dels seus narradors.

El pati

El tercer espai és el pati del taller, que com podem imaginar no és un pati qualsevol, allí trobem l’arbre dels follets. Un petitíssim poblat ple de detalls, on tota la família pot estar, mirar, observar, i de tant en tant veure aparèixer davant els seus ulls la màgia. Els follets es mouen, en les seves llars, en els seus espais de treball…

Sorpreses al pati. Foto de Jesús M. Atienza

Entrem en una singular comunitat, veïna al taller, on podem trobar alguna eina perduda, algun detall diferent, alguna frase per desxifrar. Nartxi, el titellaire que ens acompanya aquesta vegada, ens motiva a interactuar amb alguns personatges, a descobrir secrets racons on els follets guarden els seus objectes més preuats.

Follets en acció. Foto de Jesús M. Atienza

Cada visitant, al seu ritme, va veient els detalls, el llenguatge dels follets, les seves accions, els seus vincles. Cal ser bon observador perquè no se’ns escapi res, perquè els follets habiten tant a les seves cases com als arbres.

Nartxi Azcargorta i Esther Cabacés. Foto de Jesús M. Atienza

Circ-Cabaret Armando Rissotto

Abans d’anar-nos-en, i després d’haver conegut les experiències creatives d’aquesta estimada companyia de titelles, assistim a una breu mostra del seu Circ-Cabaret Armando Rissotto amb personatges que ens sorprenen, ens fan riure, cantar i reflexionar, tot el que necessitem per a tancar aquesta visita inoblidable.

Esther presenta la funció. Foto Jesús M. Atienza

És hivern, i fa fred, i no obstant això, vaig sortir del Taller de Txo Titelles amb el cor tebi, emocionada per la generositat de l’Ether i del Nartxi de deixar-nos veure les entranyes dels seus processos creatius i avivar en els nens i nenes l’interès per l’ofici del titellaire.