El dissabte passat, 6 d’octubre, es va inaugurar l’exposició Art de Mariona Masgrau. Viatge al món dels titelles, dedicada a l’obra de la titellaire catalana traspassada l’any 2007. Aquesta exposició és la desena mostra temporal del TOPIC i coincidirà a finals de novembre amb la 30a edició de Titirijai, el Festival Internacional de Titelles de Tolosa.

Mariona Masgrau

A la mostra, que estarà oberta fins al 10 de març, s’exposen 110 peces que abasten tota la vida creativa de Mariona Masgrau. La responsable de l’àrea museística del Topic, Maria San Sebastián, explica que es tracta d’ ‘”una exposició diferent, en la qual predominen les marionetes de fil, i en la que es poden veure titelles de grans dimensions, alguns d’ells fabricats en ceràmica”. Com la creadora catalana va treballar tant per al públic infantil com per a adults, Maria San Sebastián ressalta que “diverses de les peces poden resultar sorprenents, ja que no entren dins d’una estètica ‘bonica’, sinó que algunes d’elles poden resultar dures i xocants, però al mateix temps són molt atractives “.

Mariona Masgrau (1949-2007), va mantenir una estreta relació amb el festival de Titelles de Tolosa. Primer com a integrant de la companyia La Fanfarra i més tard en solitari. Va visitar Tolosa i el seu festival en diverses ocasions, la primera gairebé en els seus inicis, el 1987, amb l’espectacle ‘La Reina Blanca’. I per última vegada el 2002, amb l’obra ‘De tant que t’estimo’. El seu paper, de primer ordre dins el món titellaire nacional i internacional, va fer que el Titirijai apostés repetidament pel seu treball.

Malauradament, Mariona no va aconseguir arribar a la inauguració del TOPIC a finals del 2009 i veure el Centre en el que s’havien desenvolupat tants anys de treball i desenvolupament del Titirijai. Sí que ho van veure i ho van apreciar els seus amics, companys i, sobretot, el seu fill, Octavi Rumbau Masgrau. En no seguir els passos artístics de la seva mare, sinó els de la música, va decidir deixar en dipòsit al Topic tot el patrimoni titellaire de Mariona per la seva correcta conservació i difusió. La col·lecció està composta per més de dues-centes peces.

Mariona Masgrau

La primera mostra dedicada a Mariona Masgrau i els seus titelles es va organitzar durant l’estiu de 2009 a San Sebastián, a la sala d’exposicions Boulevard, de la Kutxa. Va suposar també la presentació en societat del Topic. “Dins de la col·lecció de titelles del museu, vam voler destacar la importància de la col·lecció dipositada per Octavi, dedicant-li una sala en exclusiva. Tanmateix, el compromís del Topic amb aquesta titellaire i el seu llegat és ferma i des de fa temps volíem dedicar-li una exposició monogràfica a ella i a la seva important col·lecció salvaguardada ara al Topic “, expliquen des del Centre Internacional del Titella de Tolosa.

Toni Rumbau, fundador com Mariona Masgrau del grup La Fanfarra, diu que “definir el treball de Mariona és difícil”, però apunta una sèrie d’adjectius que ens apropen al seu art: “valent, rude, sincer, autònom, autèntic, essencial, noble, atrevit “. I de l’artista assegura que era “una dona d’empaties clares, que no tenia pèls a la llengua a l’hora de dir les veritats. Això li va crear amics i enemics, i va haver de lidiar amb ells des d’aquestes sorres movedisses que són les emocions “. De la seva obra comenta Rumbau que “ha aconseguit traspassar els límits de l’efímer, aquesta condemna que pesa sobre l’art del teatre”

Una creadora excepcional

Refugiada política a Dinamarca (1973-1975), la seva carrera de titellaire comença a Portugal. D’aquesta impactant experiència neix la seva vocació de titellaire, que es concretarà a Barcelona amb la creació, el 1976, de La Fanfarra, juntament amb Eugenio Navarro i Toni Rumbau.

Titellaire de taller i d’escenari, va ser l’autora de tots els titelles dels primers espectacles de la companyia. Són obres d’aquella època títols com Malic a Babilònia, La Història del Rei Trist, La Font de l’Eterna Joventut, Els Pastorets, La Llegenda de Sant Jordi, etc.

El 1984, La Fanfarra obre el Teatre Malic, un espai pioner de l’escena alternativa a Barcelona, en què Mariona Masgrau participa en la seva direcció i gestió. La companyia se situa en l’òrbita dels Festivals Internacionals.

A partir de 1995 s’inicia la carrera en solitari de Mariona Masgrau. Neixen així originalíssims espectacles centrats en el tema de la dona, fets en col·laboració amb autors com Ana Maria Moix, Joan Casas i Rafael Metlikovec. Van ser obres com Mangalena, Constantina, Sophia, La Capsa de Joguines, De tant que t’estimo i El Despertar de les Passions.

Després de tancar el Teatre Malic l’any 2002, Mariona inicia una nova aventura amb l’obertura de l’Espai Fènix, un projecte de Teatre-Taller que la seva mort el 2007 va interrompre bruscament.