Tolosa i diverses ciutats de Sud-àfrica, Estats Units, Holanda i Gran Bretanya han estat escollides per la companyia teatral holandesa Speeltheater per realitzar una curiosa experiència artística: exposar tres marionetes de grans dimensions fins que desapareguin totalment, esborrades per la natura. En el cas del TOPIC, els tres titelles ja es troben en un pati a l’aire lliure a la part posterior de l’edifici. “I allà es quedaran fins que no quedi rastre d’elles, duri un o vint anys el procés”, explica María San Sebastià, responsable de l’àrea museística del centre tolosarra. La lenta transformació d’aquestes peces la podran veure els visitants del Topic i també serà fotografiada gairebé diàriament, creant un document de gran valor artístic.

La Belleza de la Decadencia

Cape Town (Sud-àfrica), Warder (Països Baixos), Londres (Regne Unit), Tempe i Seattle (EUA), són les altres localitats escollides per a aquesta experiència. La primera de totes en posar-se en marxa ha estat la localitat guipuscoana, a la qual seguiran l’holandesa i les nord-americanes.

La Belleza de la DecadenciaLa idea de ‘La bellesa de la decadència’ -així es diu l’experiment- és que els titelles estiguin exposats no per ser conservats, sinó exactament pel contrari: deixar-los descompondre en circumstàncies diferents, desprotegides dels elements, variant des del fred extrem, la humitat o la calor, el clima gèlid… “La naturalesa fa el seu treball i els titelles finalment desapareixeran, però d’alguna manera viuran per sempre documentant el procés de la seva destrucció”, explica Onny Huisink, responsable de la companyia holandesa al costat de Saskia Janse.

Totes les peces que han viatjat a aquestes sis ciutats pertanyen a un mateix espectacle, ‘The star maker’, un muntatge amb més de vint titelles de grans dimensions inspirat en la pel·lícula de Giuseppe Tornatore, ‘L’home de les estrelles’.

Els titelles d’aquest espectacle van ser construïts amb materials simples, naturals, com vulgars sacs de patates o roba vella que també havia tingut una vida anterior. Penjaven de gruixudes cordes amb sacs de sorra que podien pujar o baixar per formar una escena.

La Belleza de la DecadenciaLa relació de la companyia Speeltheater amb el Topic va començar l’any passat. Quan el grup holandès va decidir acabar amb les seves activitats com a companyia, van decidir disseminar els seus titelles per museus de mig món, des Sud-àfrica als Estats Units, passant pel Regne Unit, Holanda i Tolosa. Set titelles pertanyents a un mateix espectacle, més dos altres que arribaran pròximament, componen el seu llegat, present ja al museu del Topic.