L’operació IF Barcelona (Imaginació i Forma), que tindrà lloc a la ciutat comtal durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2015, en paral·lel a la gran exposició ‘Figures del Desdoblament. Titelles, Màquines i Fils’ presentada a Arts Santa Mònica del 8 d’octubre al 10 de gener de 2016 (veure aquí), proposa, juntament amb l’Institut del Teatre de Barcelona, la realització del Simposi ‘Teatre de Titelles: desdoblament i alteritat’. El Simposi es desenvoluparà els dies 22 i 23 d’octubre, al Saló d’Actes de l’Institut del Teatre de Barcelona.

La Porciúncula, máscara africana
Museu de la Porciúncula, Palma de Mallorca, màscara doble africana..

El Simposi està associat tant a l’exposició d’Arts Santa Mònica com al llibre-catàleg de la mateixa publicat per l’Editorial Comanegra i la Diputació de Barcelona (disponible a partir del 8 d’octubre 2015).

Les dates estan pensades perquè coincideixin en el calendari amb l’Assemblea d’Unima Federació Espanya, que tindrà lloc a l’edifici d’Arts Santa Mònica el dissabte 24 d’octubre.

Igualment per aquest mateix dissabte dia 24, s’ha programat la V Jornada Internacional d’Educació i Titelles (que organitza des de fa anys la titellaire, mestra i terapeuta Teia Moner) que portarà el següent títol: ‘Els titelles, un alter ego que gestiona les emocions’. La Jornada es realitzarà a l’Institut del Teatre.

Tres intensos dies de titelles a Barcelona al voltant dels conceptes de ‘desdoblament i alteritat’, i una oportunitat única per veure l’exposició ‘Figures del Desdoblament’.

Clínica de muñecas, Museu de sa Jugueta, Palma
Clínica de nines, Museu de sa Jugueta, Palma de Mallorca.

1- El Simposi

El simposi “Teatre de titelles: desdoblament i alteritat” pretén donar una visió filosòfica i contemporània a les dramatúrgies produïdes pel teatre de figures. L’anàlisi multidisciplinari d’aquesta manifestació escènica, l’origen de la qual es perd en els orígens de la humanitat, mentre el seu desenvolupament segueix en paral·lel l’evolució cultural i tecnològica d’aquesta, permet abordar el tema des de la perspectiva de l’urbanisme, l’antropologia, la literaturització / representació de mites, el joc i la idea d’alienació.

Com s’ha dit abans, la convocatòria d’aquest simposi coincideix amb l’exposició “Figures del desdoblament” a l’Arts Santa Mònica, que encapçala el cartell d’activitats del Festival IF Barcelona. Amb una programació d’espectacles per a adults i per a tots els públics, es pretén recuperar l’extingit Festival Internacional de Titelles i Teatre Visual de Barcelona (1973-2004).

Santa Rita, Iglesia de Sant Agustí, Barcelona
Santa Rita, Església de Sant Agustí, Barcelona, la Verge dels Impossibles, objete d’una gran devoció ciutadana.

El simposi està dirigit especialment a titellaires, actors, investigadors, mestres, terapeutes i estudiants d’arts escèniques centrats en el camp del teatre de figures, visual i de titelles, així com en el de la filosofia, la psicologia i l’antropologia.

Està previst que el simposi es divideixi en tres sessions per abordar  els següents temes:

1. La ciutat com a espai de desdoblament. La creació de personatges propis d’algunes ciutats, com dobles o reflexes dels seus habitants.

2. L’alteritat com a subjecte antropològic. Visions de diferents formes de representar a l’altre.

3. Joguines, nines, robots i altres objectes de projecció. El joc com a forma d’expressió i la cosa com a mèdium.

Turruquena, de Andreu Carandell
Imatge de Turruquena, espectacle d’Andreu Carandell.

Els ponents són alguns dels autors del llibre Figures del desdoblament (Comanegra, 2015): Manuel Delgado, Pere Capellà-Simó, Víctor Molina, Roberto Fratini, Cesc Martínez y Toni Rumbau.

La direcció general del Simposi està a càrrec de Toni Rumbau i Cesc Martínez.

Després de la sessió inaugural, el dia 22 d’octubre de 2015, s’inaugurarà a les 19h al mateix Institut del Teatre l’exposició de fotografies sobre tema titellaire de Jesús Atienza. El divendres dia 23 d’octubre, es podrà veure l’espectacle Mòbilus de la companyia Addaura Dansa. En concloure el simposi, el dia 24, es realitzarà una visita guiada per Cesc Martínez i Toni Rumbau de l’exposició “Figures del desdoblament” i es podrà assistir a la conferència-espectacle fruit de la residència realitzada pels artistes Shaday Larios (Mèxic), Jomi Oligor i Xavi Bobés amb el títol d’‘El solar de l’estraperlo‘. També es podrà veure l’espectacle “Las zapatillas Amarillas” a càrrec de l’Associació Grup de Teatre IMAGINA.

Muñeco ventriloquía Hermanos Roca
Ninot de ventriloquia dels germans Roca. Gran Museu de la Màgia, Santa Cristina d’Aro.

Per al Simposi, s’ha llançat una convocatòria de textos (un ‘call for papers’) perquè estudiosos i especialistes del món acadèmic puguin participar-hi. La comissió científica per a la valoració de les ponències rebudes està formada pels següents investigadors: Alfred Casas, Stephane Levy, Víctor Molina i Marta Rafa. Per a més informació de la convocatòria, veure aquí.

El Simposi està organitzat pel IF Barcelona i pel Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre de Barcelona, amb el suport del Departament d’Escenografia de l’Institut del Teatre.

El termini per enviar propostes (títol, abstracte de 400 paraules i currículum de l’investigador) acaba el dia 20 de setembre de 2015. L’acceptació (si s’escau) es comunicarà abans del 30 de setembre de 2015.

Surrogates

Imatge de la pel·lícula Surrogates (Els Subtituds).

Les condicions de subscripció al Simposi són les següents:

Assistents Simposi:

– Associats a la revista Titeresante: 10 euros.
– Estudiants universitaris, socis de Unima i aturats: 20 euros
– resta: 30 euros

Comunicadors Simposi:

– Estudiants, socis de Unima i aturats: 35 euros
– resta: 60 euros

Preus especials per als assistents al Simposi i a la Jornada ‘Titelles i Teràpia’ (veure més endavant).

– Per a l’enviament de comunicacions, escriure a mae@institutdelteatre.cat
– Per a inscripcions i més informació genèrica del Simposi, escriure a info@ifbarcelona.cat


2- V Jornada Internacional Educació i Titelles: ‘Els titelles, un alter ego que gestiona les emocions’.

Els titelles com un recurs per aprendre a gestionar les emocions, a la manera d’un “alter ego” que ens ajuda a entendre el que sentim i el que fem sentir als altres, així com arribar a comprendre perquè tenim emocions oposades entre si davant d’una mateixa situació. Heus aquí una manera succinta de definir el tema de la Jornada.

Marionetas Nómadas

Imatge presa per Marionetes Nòmades. Burkina Faso.

Sabut és que els titelles intervenen decisivament com a mediadors de les emocions i com a comunicadors naturals. La connexió directa amb l’usuari explica la seva eficàcia en l’educació emocional. Aquest “alter ego” no ens posa en perill i ens permet  expressar lliurement el que ens preocupa. El vincle íntim amb el titella com a prolongació de l’individu fomenta un sentiment de confiança tant en el nen com en l’adult. Gràcies a això, podem apropar-nos o apartar-nos dels estímuls que generen emocions negatives o positives sense sortir-ne perjudicats. L’espai de joc i diversió que genera la manipulació dels titelles ens facilita la relació amb els altres i crea un receptacle que afavoreix l’auto aprenentatge.

Aquesta jornada pretén mostrar un tast de la feina que s’està fent amb els titelles i constatar els bons resultats obtinguts. Les persones que vénen a mostrar-nos el seu treball són professionals en la matèria i porten molts anys dedicats a investigar els beneficis emocionals que origina en la psique l’utilització terapèutica dels titelles.

(Text de Teia Moner)

Miquel Hallardo, Diagnóstico Hamlet

Miquel Gallardo, imatge de Diagnòstic Hamlet

Programa de la Jornada del dissabte 24 d’octubre:

MATÍ

09:00 Recepció i lliurament de material

09:15 Inauguració

09:30 Preàmbul a càrrec d’Elia López

10:00 “Titelles com a mitjà de suport psicosocial en el cor dels conflictes”

Conferència a càrrec de Richard Bouchard, Director General de la ENAM, Canadá..

La seva intervenció parlarà sobre el treball terapèutic amb els pacients i el treball en grup  per a formar psicòlegs i treballadors socials. Quins són els mètodes i tècniques d’intervenció? Quins són els reptes i les limitacions? Reparar experiències personals amb el titella en casos aguts de trastorns psíquics i inadaptació social.

10:45 Precs i preguntes

11h Descans

11:30 “Crear és un acte de resistència”. Conferència a càrrec d’Eleni Papageorgiou, Grècia. Psicòloga, Pedagoga i art-terapeuta. Formadora en mediació i titella al EPPS (Escola Pràctica de Serveis Socials) a Cergy Pontise. França. Formadora de màscares i drama en Trencaclosques, Associació d’art-teràpia de Nord-Pas de Calais a Lille. França. També ha format persones interessades en muntar tallers terapèutics.

12:00 Precs i preguntes

12:15 Presentació d’experiències i materials

Activitats realitzades amb titelles. (7/8 min per a cada exposició)

1. Rosario Alarcon. ‘Transformar la història personal amb ajuda dels titelles’. Titellaire i art-terapeuta. Le Théatre de Carton. Andalusia i resident a França.

2. Jonathan Sánchez. ‘Mestre. Art i Creativitat: L’alter ego a través dels titelles de Paul Klee’. Escola Roc Alabernt. Terrassa.

3. Núria Mestres. Titellaire i art-terapeuta. ‘El titella: caçador d’accions inconscients. Procés creatiu amb un grup de discapacitats a partir de la construcció individual d’un titella’. Titellaire de llarg recorregut i art-terapeuta.

4. Ruth Revaliente i Marta Torrico. Mestres. ‘El doble i les ombres. Treball cooperatiu entre P5 i 6è de l’Escola Palau’. Palau-solità i Plegamans.

5. Esther Prim i Teresa Forcada. Titellaire i mestra. ‘Caixes d’anada i tornada (del jo al nosaltres)’.

6. Teia Moner. Mestra, pedagoga terapeuta, titellaire i maga. ‘El dol i la seva projecció’. Palau-solità i Plegamans.

13:15 Precs i preguntes

14h dinar

Alteridad robótica
Alteritat robòtica. Geminoid F 3.

TARDA

16:00-18:00 Els assistents es podran repartir en dos tallers a càrrec de Richard Bouchard (Canadà) i Eleni Papageorgiou, (Grècia).

19:00 Visita a l’exposició ‘Figures del Desdoblament’, al Centre d’Arts Santa Mònica

19:30 Acte de clausura. Actuació a càrrec de l’Associació Grup de Teatre IMAGINA amb l’espectacle “El gallo dormilón”. IMAGINA és un grup de teatre amateur que es va formar el 1998 com a projecte terapèutic i de rehabilitació psicosocial i que ha estat impulsat pels serveis comunitaris de l’Ordre de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi de Llobregat. Tot seguit, s’assistirà a la conferència-espectacle fruit de la residència realitzada pels artistes Shaday Larios (Mèxic), Jomi Oligor i Xavi Bobés amb el títol d”El solar de l’estraperlo”.

Marioneta de Mariona Masgrau
Marioneta de Mariona Masgrau. Museu del TOPÎC de Tolosa.

Informació concreta:

– Lloc: Institut del Teatre de Barcelona
– Organitza: Teia Moner, IF Barcelona, Institut del Teatre de Barcelona
– Comissió organitzadora: Giulia Poltronieri, Teia Moner

Activitat inclosa en el pla de formació  permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (es certificaran 10 hores).

L'Home de Carn, Marcel·lí AntunesL’Home de Carn, de Marcel·lí Antunes.

Inscripció

– A partir del 15 de julio de 2015 per Internet:
– Placas limitades

Quotes d’inscripció:

– Assistents: 45 €
– Associats a Putxinel·li, estudiants, socis de Unima i aturats: 30 €

– Assistents Simposi + Jornada Titelles-Teràpia: 55 €
– Assistents Simposi + Jornada Titelles-Teràpia (Associats a Putxinel·li, estudiants, socis de Unima i aturats): 40 €
– Comunicadors Simposi + Jornada Titelles-Teràpia: 80 €
– Comunicadors Simposi + jornada Titelles-Teràpia (Associats a Putxinel·li, estudiants, socis de Unima i aturats): 60 €.

– Per a inscripcions i més informació genèrica del Simposi i de la Jornada, escriure a info@ifbarcelona.cat.