Un any més, la Fira potencia la seva vessant més social i implicada. Les accions són les següents: 1- El Banc d’Aliments, el Banc de Sang, la Fundació Antisida o l’Hospital Arnau de Vilanova col·laboren en les activitats paral·leles; 2- Escola de l’espectador de l’Aula de Teatre, col·loquis amb dues companyies; 3- La Fira col·labora amb Animac; 4- Titelles a la ciutat i al territori; 5-Presentació de la 16a Fira del Llibre de les Arts Escèniques, la 13a Fira d’artesans de titelles i la 3a Fira d’artesans familiars.

27a Fira de Titelles de Lleida

Com ja és costum, les persones que vulguin accedir als espectacles programats al pati de l’IEI, hauran de portar una bossa amb aliments de llarga durada, intercanviables per una entrada, el recapte es destinarà al Banc d’Aliments. També s’ha continuat establint una col·laboració amb el Banc de Sang, d’aquesta manera, totes les persones que donin sang del 14 al 28 d’abril rebran un descompte del 15% en la compra d’entrades de la Fira de Titelles. Enguany, el bus del Banc de Sang estarà instal·lat a l’avinguda Blondel per tots aquells que vulguin fer la seva donació durant la Fira. Aquest any de nou, i gràcies  a l’associació Deixa’ns signar, podrem gaudir de l’espectacle El petit piano, del Centre de Titelles de Lleida, traduït a la llengua de signes catalana. D’altra banda i per primer any, s’ha creat una col·laboració amb l’Associació Antisida de Lleida, d’aquesta manera i per tal de conscienciar sobre la problemàtics del virus del VIH/sida, totes les titelles fetes pels escolars que estaran exposades a diferents aparadors de la ciutat lluiran el llacet vermell identificatiu de l’associació. Finalment, la Fira farà una visita a la planta de pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova, perquè els nens que estiguin ingressats puguin gaudir també dels titelles amb la companyia Théâtre MAgnétic.

27a Fira de Titelles de Lleida
Imatge de l’espectacle de El Espejo Negro.

La Fira manté la seva col·laboració amb ANIMAC, Mostra de Cinema Internacional d’Animació de Catalunya, per a visualitzar curtmetratges en què el teatre de titelles i objectes en són els protagonistes. Es podran  veure aquestes projeccions durant els dies 30 d’abril i 1  de maig a l’Auditori de la Biblioteca Pública.

A més a més, la Fira promou que diferents espais de la ciutat s’omplin de titelles en aquestes dates:  la Seu Vella acull per cinquè any la representació de Titelles del Tapís de Mestra i un taller. L’Eix ​​Comercial mostrarà en els seus aparadors titelles elaborats pels escolars de la ciutat en l’exposició Titelles de somni, així com també en els aparadors de la Zona Alta, i el Carrer Lluís Companys. D’altra banda, la Zona Alta també acollirà l’espectacle Mr. Parfum de la companyia Festuc Teatre el divendres 29 d’abril. A més, i gràcies a la col·laboració amb l’IEI Diputació de Lleida, les titelles també han arribat fins a Vallfogona de Balaguer i Vilaller, en el marc del projecte Titelles al territori.

Tian Gombau, de Teatre de l’Home Dibuixat.

Com ja és tradició, tota la família podrà gaudir de la 16a Fira del Llibre de les Arts Escèniques, la 13a Fira de Artesans de Titelles i la 3a Fira de Artesans Familiars. També com cada any, hi haurà les Food Trucks de l’Escorxador, un espai on fer el vermut, dinar o sopar durant els dies de la Fira, amb un espai de pícnic per a totes aquestes famílies que vulguin fer una pausa entre espectacles i també l’Terrasseta de l’Espai PRO.

Enguany, com a novetat, la Fira col·labora amb l’Aula de Teatre, s’oferiran dos espectacles per dialogar amb dues companyies i endinsar-se així en els entreteixits d’aquests projectes teatrals. Dissabte al finalitzar l’espectacle La Filosofía en el Tocador es durà a terme un col·loqui amb la companyia, moderat per Lo Pardal Roquer; igualment diumenge després de l’obra El Rumor del Ruido es podrà conversar amb la companyia Onírica Mecánica.

27a Fira de Titelles de Lleida
Imatge de Onírica Mecánica.

D’altra banda, amb l’arrencada de la 27a Fira, el Centre de Titelles enceta la celebració del seu 30è aniversari. Una celebració que vol fer extensible a tothom i compartir-la amb el públic i amb tots els professionals que hi participen. Divendres nit ho es celebrarà amb els Ponent Roots a les 00.30 h al Cafè del Teatre. Nogensmenys, per celebrar aquesta efemèride es publicarà un conte, el de l’espectacle El petit piano. Es posarà a la venda per Sant Jordi, i es podrà adquirir també a la Fira del Llibre d’Arts Escèniques i a l’Auditori el mateix dia de l’estrena.

Un altre any més, la Fira de Titelles, Ara Lleida i @IgersLleida s’uneixen per obrir el concurs fotogràfic digital de la Fira de Titelles.

Recordem que la 27a Fira de Titelles ve amb 19 estrenes, 74 actuacions de 25 companyies que ens presentaran 25 espectacles. Per a més informació, mireu aquí.