El Festival de Teresetes de Mallorca és a punt de començar amb l’orgull d’haver arribat a la seva 18ena edició, la qual tindrà lloc de l’11 al 15 de maig. Cinc dies d’intensa activitat titellaire, que comptarà amb la participació de 12 companyies: 5 de Mallorca, 2 de Catalunya i 5 de la resta d’Europa, concretament de Bèlgica, França, Itàlia,  Macedònia, i la República Txeca. Les representacions seran 40 distribuïdes a 14 municipis de l’illa. Quant al responsable del cartell d’aquest any, se n’ha fet càrrec l’il·lustrador Pau Oliver.

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca

Una trajectòria exemplar, la del Festival de Teresetes, duta a terme per la tenacitat de la seva directora, Aina Maria Gimeno, i per la complicitat dels agents titellaires de ses illes, que han recolzat sempre el Festival amb ganes i a vegades amb no pocs sacrificis. Una realitat, la mallorquina, rica en iniciatives i creativitat, i amb un grapat de companyies del més alt nivell artístic. Un festival que sempre ha atret als titellaires, conscients de l’agradable atmosfera que s’hi respira, i que ha hagut d’enfrontar-se a realitats polítiques i econòmiques considerables. Pel que fa als 17 anys d’activitat del Festival, els números parlen si sols: s’han realitzat un total de 845 representacions amb un públic assistent de 164.067 espectadors i amb la participació de 79 companyies internacionals i 101 companyies nacionals.

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge del Zorro, de Eudald Farré i Luca Ronga.

Quan es pregunta al seus responsables el perquè d’aquesta tenacitat al llarg del temps, l’Aina Gimeno ens respon: “Perquè ens apassiona i creiem en el projecte. El teatre de teresetes està avui en el nucli central de la creació contemporània, un teatre mil·lenari que ressorgeix investit d’una varietat de models, tipus i tècniques, des de les més primitives en antigues civilitzacions d’Orient i Occident, fins a les noves fórmules i estètiques aparegudes en la segona meitat del segle XX., marionetes de fils, teresetes de guant, ombres, objectes antropomòrfics, teatre visual…” Una declaració de principis que explica i defineix l’esperit de la proposta, i que enllaça amb el corrent de contemporaneïtat sobre el que les arts de la marioneta cavalquen avui en dia.

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge de la companyia La Fornal.

El Festival, com és ja una marca de la casa, no es limita únicament a exhibir espectacles, sinó que complementa l’oferta amb un seguit d’activitats que la diversifiquen i que busquen satisfer la curiositat del públic així com l’ànsia de coneixement dels professionals i aficionats de ses illes. Aquest any, el programa es complementa amb un curs dirigit per Alain Moreau, director de la prestigiosa companyia TOF Théâtre, de Bèlgica, de construcció de teresetes de forespan i adreçat al públic familiar. El curs tindrà lloc a la Sala Zero del Teatre Principal el dissabte 14, a les 12:30 del migdia.

Avancem els espectacles programats en aquesta 18ena edició.

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge de la companyia Disset Teatre.

Companyies de Mallorca:

– Companyia DISSET TEATRE. Mallorca. Obra: ” Quin embolic d’emocions!”
– Companyia ELS MÚSICS VIATGERS. Mallorca. Obra: “Els músics de Bremen”
– Companyia LA FORNAL. Mallorca. Obra: “La rateta presumida”
– Companyia: TÉ A TRES Mallorca. Obra: ‘La deixalleria’
– Companyia: TERESETES PARADÍS. Mallorca. Obra: “El castell encantat”

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge de la companyia ‘Els músics viatgers’.

Companyies d’una altra comunitat de l’Estat espanyol: 

Companyia: EUDALD FERRÉ & LUCA RONGA. Catalunya. Obra: “Z, Les aventures del Zorro”
Companyia PELMÀNEC. Catalunya. Obra: “L’avar”.

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge de la companyia Pelmànec.

Companyies internacionals:

Companyia: ALEX MARIONETTES. Macedònia. Obra: Alex Barti show
Companyia: COLLECTIF AÏE AÏE AÏE. França. Obra: Ma biche et mon lapin/ La meva cérvola i el meu conillet
– Companyia: IS MASCAREDDAS. Itàlia. Obra: “Anima e coru / Ànima i cor”
Companyia: DIVADLO JÁ TO JSEM – República Txeca. Obra: “Kolotoč pohádek / El cavallet de contes”
Companyia: TOF  THEATRE. Bèlgica. Obra: ” Dans l’atelier /Al taller”

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Antonino Murro, de Is Maskareddas.

El programa amb el calendari i els horaris es pot veure clicant aquí.

ESPAIS A PALMA

Les representacions estan previstes, a més dels espais habituals emblemàtics del nucli antic, també a la barriada de Sant Jordi, dins els actes de la Fira del Cargol, amb un intent de  contribuir a l’animació cultural de la perifèria de la Ciutat.

Paral·lelament les teresetes seran presents al Centre d’educació especial MATER on es farà una representació amb el suport de la Fundació Caixa Colonya.

Els espais escènics previstos de Palma són els següents:

 1. Pati de La Misericòrdia
 2. Teatre Municipal Catalina Valls
 3. Teatre Principal
 4. Museu de sa Jugueta
 5. El Liceu. Sant Jordi
 6. MATER

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Alex Barti Show.
EL FESTIVAL A LA PART FORANA

El festival de teresetes té la singularitat de projectar les seves actuacions més enllà de la capital, sent l’únic esdeveniment de l’illa que s’estén arreu del seu territori.

El nombre d’ajuntaments de Mallorca que participen al Festival és de 13, dels quals Bunyola ho fa per primer cop, mentre Santanyí i Sineu s’incorporen després de no participar durant uns anys, cosa que evidencia  l’ interès que està despertant el festival.

Com a tònica general, en els pobles es fan d’una a tres representacions per municipi. Aquestes són les poblacions participants:

 1. Alcúdia
 2. Algaida
 3. Andratx
 4. Bunyola
 5. Felanitx
 6. Inca
 7. Muro
 8. Pollença
 9. Porreres
 10.  Sa Pobla
 11. Santanyí
 12. Ses Salines
 13. Sineu

Festival de Teatre de Teresetes de Mallorca
Imatge de la companyia Collectif Aïe Aïe Aïe.


PROJECCIÓ EXTERIOR. INTERCANVI.

Des de l’any 2012, el Festival ha volgut fer un pas endavant en apostar una vessant de fira, de manera que anés arrelant com a plataforma de mercat per als professionals de les teresetes. Amb això, els seus responsables busquen els següents objectius:

– Estimular la producció de teatre de teresetes enfortint la xarxa professional..
– Ser un punt de trobada per a professionals amb companyies, distribuïdors i programadors de sales, fires i festivals en l’àmbit nacional i internacional, convidant a assistir a personalitats rellevants.
– Oferir un punt de projecció a les companyies de teresetes de Mallorca.
– Ajudar a la promoció d’aquest producte balear fora de la nostra Comunitat.

Enguany s’ha convidat a un total de 12 persones entre directors d’altres festivals nacionals i internacionals, programadors, periodistes i distribuïdors.

Són els següents:

Maria Guasch. Programadora Ajuntament de Sant Eulària des Riu.
Isabel Sobrino. Festival de Títeres de las Merindades. Burgos.
Conxa de la Casa. Festival de Títeres de Bilbao.
Joan-Andreu Vallvé. Fira de Titelles de Lleida.
Florence Thiebaut  AREMA LR de França
Roser Vila. Barcelona
Toni Rumbau. Periodista Crític Teatral
Mariso García Festival de Títeres de Múrcia