Comença a ser una tradició que a finals de gener a Port de Sagunt tinguin la sort de gaudir de l’únic festival de teatre de llum i ombres de l’Estat Espanyol, Il·luminar-te. Fa ja unes setmanes que es va clausurar el festival amb un gran èxit de públic.

Aquest festival, organitzat per la companyia Teatres de la Llum, de Port de Sagunt, amb la direcció artística de Mariola Ponce i Vicent Ortolà, juntament amb la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt, es planifica al llarg de dos caps de setmana. Cal destacar que a més a més de les actuacions hi ha també activitats paral·leles com: dues exposicions, conferències, cinema. Durant la setmana s’organitza també una campanya escolar amb algun dels espectacles programats al festival per incidir així en les escoles.

La seu principal del festival és el Casal Jove de Port de Sagunt, tot i que el Centro Cultural Mario Monreal ha acollit l’exposició sobre la companyía d’ombres La Cònica Lacònica: Perseguidores d’ombres del 15 al 30 de gener, i una segona exposició: Llums i ombres s’ha mostrat al Casal Jove de Port de Sagunt, un viatge per la història del teatre d’ombres i la seva evolució preparada per la Cia. Teatres de la Llum.

Moment de l’espectacle de A La Sombrita. Foto Mariola Ponce.

Dins del festival s’ha programat també la conferència  de Ximo Rojo Entre las Sombras de lo efímero (dijous 25 de gener). Ximo Rojo és director del festival Russafa Escènica i guanyador de la Mostra de Cinema de València 2009.

En paral·lel, es va incloure la projecció de la pel·lícula de cinema d’animació de siluetes de Charlotte Reiniger: Las aventuras del Principe Ahmed i una selecció de curtmetratges de la mateixa autora. (20 i 27 de gener)

Centrant-nos en el teatre d’ombres, el primer cap de setmana s’inaugurà el divendres 19 de gener amb l’espectacle: Explorers, de la companya local Apaga y Vámonos, formada per actors i actrius amb diversitat intel·lectual, projecte d’inclusió social a través del teatre d’ombres i promogut pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sagunt.

Moment de l’espectacle de la Cia. El Gecko con Botas. Foto de Mariola Ponce.

El dissabte 20 de gener al matí es va presentar l’espectacle Ombres que conten contes de la Cia. El Gecko con Botas, espectacle que utilitza ombres tradicionals asiàtiques. El dissabte a la tarda es va mostrar l’obra Un trocito de luna de la  companyia A la Sombrita (Andalusia), adaptació del conte de Michael Grejniec, història poètica que parla de generositat, de solidaritat i de somnis compartits. Per tancar el primer cap de setmana, es va presentar Arturo y Clementina de la Cia. Titiritrán, un concert par a piano i teatre d’objectes sobre la igualtat de gènere. L’obra és Premi Especial FETEN 2016.

Moment del Taller Llum i Ombres en Paper, de Núria Mestres i Núria Tobias. Foto de Mariola Ponce.

El segon cap de setmana va començar el divendres 26 de gener a la tarda amb  tallers per a públic familiar. Vam coincidir tres companyies que fèiem tres tallers simultanis i vam compartir l’activitat mostrant el resultat de cada taller: Llum i ombres amb paper, amb Núria Mestres i Núria Tobias, L’univers de les ombres: escenografies de llum amb Marc Reventós, i Sombras y Manos, de la companyia de Valèria Guglietti.

Moment del taller Escenografies de Llum amb Marc Reventós. Foto de Mariola Ponce.

Dissabte al matí des de Gijón va venir la Cia. La Sonrisa del Lagarto amb la seva obra La Mona Simona, premi FITIJ 2017 de Santo Domingo.

Moment del Taller Sombras y Manos, de Valèria Guglietti. Foto de Mariola Ponce.

Dissabte a la tarda va actuar la Cia. Valeria Guglietti amb l’espectacle Mano a mano, de l’Argentina, en el que la manipuladora mostra a la vista del públic com amb l’habilitat de les seves mans es creen personatges sense utilitzar siluetes retallades, sinó amb la pròpia mà. Ens transporta a un món oníric d’un home enamorat, espectacle per a tots els públics.

Imatge de l’espectacle Sueños y Sombras de la Cia. Teatres de la Llum.

Dissabte a la nit es va acabar el dia amb una proposta més arriscada dirigida a públic adult, a càrrec de la Cia. Teatres de la Llum,  Sueños y Sombras, viatge de llums i ombres per l’univers poètic de l’escriptora Concha Méndez. Per tal de facilitar al públic la seva assistència, es va oferir simultàniament una ludoteca als nens.

Diumenge 28 es va clausurar el festival amb l’espectacle de la Cia. Luz Micro y Punto, Años Luz, premi FETEN 2017. Espectacle sense paraules i amb música en directe on els objectes, la participació gestual dels actors, les ombres corporals dels mateixos juntament amb siluetes, imatges i objectes creen una narració sorprenent a diferents nivells de lectura. Un treball d’investigació amb una gran resolució i netedat, on l’espectador no pot apartar la mirada de l’escenari. L’espectacle parla de l’amistat, els somnis i els desitjos així com de la força de la unió d’aquests elements.