(Susanna Rodríguez i Carles Cañellas brinden per celebrar el nomenament de Soci d’Honor d’Unima Cat)

L’associació catalana dels titellaires, UNIMA CAT, degut a les restriccions sanitàries del COVID-19, ha celebrat telemàticament la seva assemblea anual aquest divendres 6 de novembre de 2020, després de la que ja es va fer durant el primer confinament, el passat 15 de maig (veure aquí). I com també va ocórrer en l’anterior convocatòria, l’assistència ha estat excel·lent.

Carles Cañellas, Soci d’Honor de la UNIMA Cat

Sens dubte el punt més important i entranyable de l’Assemblea ha estat la denominació de Soci d’Honor de la UNIMA Catalunya de Carles Cañellas, com a mostra de reconeixement que l’associació fa a la seva trajectòria i a la seva sempre bona disposició a ajudar i a tirar endavant el projecte associatiu dels titellaires (veure aquí).

Carles Cañellas, en rebre la notícia.

A més de la nominació, la Junta li ha regalat un llibre amb un recull de textos, imatges i dedicatòries realitzats per un munt de titellaires i col·legues, cosa que ha emocionat profundament a l’homenatjat. A causa de la condició telemàtica de l’acte, ha estat la seva companya Susanna Rodríguez qui li ha entregat el llibre.

Carles Cañellas a la Plaça del Pi a finals dels setanta. Foto de Jesús M. Atienza.

Cañellas, que no sabia res de tota aquesta operació, ha manifestat el seu agraïment amb unes sentides paraules, tot reafirmant el seu compromís envers la professió i les tasques organitzatives de la UNIMA. Els assistents, cadascú des de casa seva, van aplaudir amb ganes la merescuda nominació.

Una associació en alça

S’ha pogut constatar, a través de les diverses intervencions dels membres de la Junta, en concret, del seu president Eudald Ferré, la secretària Lídia Clua, la tresorera Glòria Arrufat i els vocals Carles Cañellas i Xesco Quadras, el bon moment en què es troba la UNIMA Cat. Sens dubte l’actual crisi de la pandèmia ha obligat a la professió a tancar files i a buscar solucions als greus problemes que l’afecten.

Imatge dels assistents a l’assemblea.

S’ha valorat com molt positiva l’estreta col·laboració que hi ha hagut entre les diverses associacions del sector de les Arts Escèniques, entre les quals la UNIMA ha ocupat el lloc que li correspon en representació dels titellaires, junt a altres associacions com la TTP, la Unima Federación España, l’ASSITEJ, TVEO i altres. De fet, aquest procés d’unió en la defensa dels seus interessos s’ha estès a tot el sector de la cultura del país, clau en el fet d’haver aconseguit una resposta clara i positiva del Ministeri i de les diverses institucions culturals de les Autonomies. Sense aquesta unió, sens dubte els resultats haguessin estat uns altres. El vell lema ‘La unió fa la força’ ha demostrat que encara funciona, malgrat els difícils temps que corren.

La Junta també ha explicat la recent incorporació de l’Elena Clementina Kura-kura, que ha omplert el buit que durant uns mesos ha deixat la Lídia Clua per baixa maternal. Un reforç d’una persona que ha entrat amb molta força i ganes, activant un notori dinamisme en l’associació. Tothom ha felicitat la Junta per la important feina d’anar informant amb puntualitat sobre tot allò que interessa o pot interessar als socis i als no socis, i que tenen relació amb la situació d’emergència en la que es troba el món de les Arts Escèniques.

Toni Rumbau, director de la revista Putxinel·li, ha explicat la seva línia de col·laboració amb la UNIMA Cat, de la que Putxinel·li rep una aportació econòmica, amb la redacció de diversos articles i cròniques sobre les activitats de l’associació. Igualment ha animat als assistents a l’Assemblea a proposar temes o directament textos que puguin interessar a la professió i que la revista s’ofereix a publicar.

Ha estat interessant saber que la UNIMA Cat ha vist augmentada la subvenció que rep de la Generalitat de Catalunya, cosa que ha permès ajudar a finançar alguns dels tallers i cursos que es realitzen o s’han realitzat. Una línia assistencial que es pretén continuar.

El president Eudald Ferré ha indicat la importància de tenir en compta que les idees que puguin sortir dels socis de cara a noves iniciatives només es pot garantir la seva realització si els que les proposen s’hi impliquen personalment, ja que la Junta té unes limitacions tant de persones com de temps.

Joan Alfred Mengual, valencià de la cia. De Paper, ara resident a Barcelona, ha proposat convidar a l’historiador Jaume Lloret a una trobada per parlar del seu llibre acabat de sortir ‘Els titelles al País Valencià’ (veure aquí). Una idea que ha semblat molt bona a tots els assistents. Néstor Navarro, de La Puntual, ha ofert el seu teatre com possible lloc de la trobada, la qual podria combinar la forma presencial amb la telemàtica, segons s’ha dit des de la Junta. També s’ha dit que seria molt bo buscar creuaments i complicitats amb els titellaires valencians, tant a títol individual com col·lectiu a través de les respectives Unimes.

Un altre moment de l’Assemblea.

Finalment hi ha hagut diverses reflexions dites en veu alta pels assistents sobre les virtuts i les mancances de l’associació, a causa del seu caràcter no necessàriament professional. Toni Rumbau ha explicat la possible idea de crear una ‘associació d’associacions’ en la que s’hi apleguin les que ja existeixen de diverses característiques, professionals o no, com la Unima, la TTP, la ASSITEJ, etc. És el cas de l’associació THEMAA a França, que engloba les diverses associacions titellaires, així com els festivals, museus, tècnics, etc, un exemple de la realització d’aquesta idea. Pierre-Alain Rolle, resident a Vilanova i la Geltrú i soci d’UNIMA Cat, ha explicat alguns detalls de la situació francesa, amb paraules animadores pel que fa als projectes d’unió. David Laín, que està a punt d’entrar en el noble estat de la jubilació, ha manifestat la seva aptesa a disposar de temps per als nous projectes que vagin sortint. Carles Cañellas ha explicat que els estatuts d’UNIMA no tanquen la porta als professionals, al revés, anima a defensar sempre els interessos dels titellaires, ja sigui amateurs, professionals, o entregats a altres dedicacions.

Els assistents s’han conjurat a seguit treballant per la professió i per l’art dels titelles, en uns temps tan difícils com els que estem vivint. El president, des de Valls, ha donat per acabada l’assemblea.