(Jaume Amigó, director del Festival de Gavà, al costat del cartell. Foto Putxinel·li)

Ha tingut lloc avui, 2 de juny, la presentació del 30è Festival Internacional de Titelles de Gavà a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca Josep Soler i Vidal, al mateix lloc on també s’ha inaugurat l’exposició Titelles del Món, una preciosa col·lecció de titelles de la companyia Galiot Teatre, la qual estarà oberta fins al 13 de juny.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, i Jaume Amigó, en la presentació del Festival. Foto Putxinel·li.

Ha parlat primer l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, defensora acèrrima del Festival, la qual ha exposat la gran consideració que el Consistori té envers aquesta activitat que s’ha mantingut tan viva com útil al llarg dels anys. Útil per tot allò que representa el món dels titelles en la defensa d’uns valors basats en la creativitat, la diversitat i la tolerància, uns valors que s’han d’ensenyar als nens, però sobretot als adults, com ha remarcat. Ha defensat la feina que fa la Xarxa de Gavà, que no només organitza el Festival, sinó que també porta a terme una programació regular dirigida al públic familiar al llarg de l’any, una feina imprescindible per garantir aquesta presència dels titelles i del teatre en la vida ciutadana.

S’ha felicitat que el retorn a una primera normalitat, després de la crisi del COVID-19, es faci amb el Festival de Titelles, ajudant d’aquesta manera a un sector de la cultura molt castigat per la pandèmia. Per això s’ha prioritzat aquest any la presència de companyies catalanes.

Cartell del Festival.

A continuació ha parlat Jaume Amigó, fundador i ànima mater del Festival, qui ha exposat la seva alegria de que el Festival pugui retornar a Gavà, garantint, això sí, totes les condicions de seguretat que imposen els estrictes protocols del Diplocat en l’exhibició d’espectacles, a l’aire lliure i a llocs tancats. Tot un repte d’organització que els responsables de la Xarxa Gavà han acceptat amb decisió.

Ha explicat que aquest any hi haurà 20 companyies de Catalunya, amb 40 activitats i 6 escenaris diferents. Les entrades posades en circulació són 4.000, per les quals s’ha creat un sistema d’accés On Line per a reservar-les (totes les entrades són gratuïtes). Es garanteix però un percentatge d’entrades disponibles mitja hora abans de començar l’espectacle, per garantir que tothom hi tingui accés.

Ha explicat com en aquests 30 anys de Festival han visitat Gavà companyies de 26 països diferents, de tots els continents del món menys Austràlia, l’únic que encara no ha vingut.

Hi ha una temàtica que el Festival vol tractar: establir una mirada retrospectiva dels últims 40 anys a fi i efecte de veure com s’inicià el nou teatre de titelles en les dècades dels anys 60 i 70, com ha evolucionat, i en quin moment es troba avui en dia. Tot per preguntar-se: quin és el seu futur?

Per això, ha decidit centrar la primera jornada, el divendres 11 de juny, a aquesta temàtica, amb la projecció del documental La Revolta dels Titelles a les 17:30 a l’Espai Maragall, un treball de documentació que l’equip compost per Jesús Atienza, Ferran Baile, Toni Rumbau, Sac-Nité García i Cesc Martínez ha elaborat els últims 8 anys, amb la filmació de més de 40 entrevistes a bona part dels principals protagonistes titellaires catalans (veure aquí).

Jesús Atienza, Ferran Baile i Toni Rumbau durant la presentació de La Revolta dels Titelles. Foto de Sandra Arnau al Centre Cultural Albareda del Poble Sec, Barcelona, desembre de 2019..

A les 18:45 del mateix dia, continuarà la sessió amb un debat sobre ‘L’evolució dels espectacles de titelles en els darrers trenta anys, la revolta continua’, amb els següents participants: Joan Baixas, Carles Cañellas, Sara Serrano i Jordi Palet. Moderarà Jaume Amigó.

Joan Baixas, Carles Cañellas, Sara Serrano i Jordi Palet.

A continuació, el director del Festival ha anat desgranant els espais, amb el detall dels diferents espectacles programats. Interessant saber que hi haurà un Espai Fil dedicat a les actuacions amb marionetes. Podeu descarregar el programa clicant aquí. Per a una informació completa del Festival, visiteu la seva pàgina web clicant aquí.

No ens hem d’oblidar de la importància que té l’organització Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya, a la qual pertany com associació independent la Xarxa Gavà. Una fundació que es pot definir per les següents xifres: 25 anys programant espectacles familiars, 51 grups locals, 330 voluntaris, 42776 espectadors, 89 companyies (vegeu aquí).

Exposició Titelles del Món

Un cop presentat el programa, l’alcaldessa i el director del Festival, junt amb les persones que hi havia a la sala, han fet una visita de l’exposició acompanyats del seu artífex, el titellaire i activista teatral Jordi Monserdà, director del MITMO (Mostra Internacional de Titelles de Mollet del Vallès) i col·leccionista empedreït que amb els anys ha aconseguit reunir una important col·lecció de titelles de tot el món.

Jordi Monserdà explica a l’alcaldessa Raquel Sánchez l’origen de les peces. Foto Putxinel·li.

Com ha explicat Jaume Amigó en la presentació, la majoria dels titelles que estan exposats pertanyen a tradicions i modalitats que han estat presents al llarg d’aquests 30 anys de Festival, la qual cosa dóna un gran sentit a l’exposició. Un assentiment que es pot comprovar mirant les fotografies que l’organització ha posat en  uns panells en els que es sintetitza la història del festival a través de les imatges de molts del espectacles programats. Tradicions com els titelles xinesos de guant, els de fil, els titelles del Rajastan, de la Índia, la tradició vietnamita de titelles damunt l’aigua, o les múltiples tradicions europees dels titelles populars de guant, apareixen tant a les fotografies com a l’exposició.

Peces de l’exposició. Foto Putxinel·li.

Pas a pas, Jordi Monserdà ha anat explicant a l’alcaldessa la procedència dels titelles exposats, llurs característiques més importants, com es mouen, etc.

Peces de l’exposició. Foto Putxinel·li.

Els presents hem pogut admirar el colorit i el gran valor patrimonial de les peces de l’exposició, molt ben posades en aquesta sala que es troba just a l’entrada de la Biblioteca Municipal Josep Soler i Vidal.

Peces de l’exposició. Foto Putxinel·li.

Programa