Del 27 de setembre a l’1 d’octubre té lloc el popular Festival de Titelles La Titellada, que organitza l’Associació de Titellaires de Roquetes. En aquesta ocasió, els seus responsables han programat sis diferents companyies de tres tècniques diferents: guant, fil i taula.

I, com cada any, La Titellada homenatja a una companyia, sent els agraciats els tres titellaires històrics de L’Estaquirot, que han anunciat que aquest any seria l’últim de la seva carrera. Un homenatge més que merescut, si tenim en compte que amb més de cinquanta anys d’activitat, segueixen al peu del canó com una de les companyies més sol·licitada pels programadors de Catalunya i de bona part d’Espanya. Dotats d’un sòlid estil propi, Olga Jiménez, Núria Benedicto i Albert Albà, junt amb la figura imprescindible d’Alfred Casas, sempre implicat en els seus muntatges, han conquerit amb una voluntat de ferro i una genuïna passió pel seu ofici, l’exitosa posició que ocupen en l’ecosistema titellaire del país. Esperem que la seva jubilació vagi acompanyada per la necessària transmissió dels seus coneixements i la seva experiència, sempre tan importants per a les noves generacions de titellaires.

Autòmat de La Pastissera i els Folets, de l’Estaquirot Teatre. Foto companyia

El guant és la modalitat que més companyies presenta La Titellada d’aquest any: El veterà Sebastià Vergés junt amb Montserrat Albalate presenten El restaurant del Perico, una aventura del seu heroi Perico, la figura tradicional del titella català que els Vergés conserven des de fa ja unes quantes generacions.

Perico cuiner, Titelles Vergés. Foto companyia

Néstor Navarro, també amb la tècnica del Titella Català, presenta Pipa, el Titella Meravella, una joia de guant en la que el titellaire de La Puntual segueix aquest costum dels titelles a Catalunya pel qual cada mestre té la llibertat d’inventar el seu heroi putxinel·lesc.

Néstor Navarro amb Pipa

I de Galícia, arriba el gran Borxa Insua, amb el seu Barriga Verde ataca de nuevo. La seva recuperació del personatge popular dels titelles gallecs Barriga Verde s’ha convertit en un espectacle d’una enorme potència i amb un refinat sentit de l’humor ple de frescor i de vitalitat.

Borxa Insua

També L’Estaquirot actua en aquesta edició amb un dels seus títols clàssics: La pastissera i els follets. Com sempre, serà una ocasió de veure un cop més a aquests tres mestres de l’escenari que controlen amb tanta energia i solvència els secrets de l’ofici.

En l’apartat del que s’anomena titelles de taula, hi ha la companyia Deliri, amb Gerard Garcès i Lindes Farré, que presenta el títol La rateta Martina i el ratolí Serafí. I com sempre per a la inauguració, actuarà la companyia Tumàcat amb la seva cercavila.

Imatge cia. Deliri

Atenció: important destacar que hi haurà una exposició amb els cartells dels 14 festivals que es celebren a Catalunya, una manera de donar visibilitat a la gent que promou els titelles a casa nostra. No són tots, sinó els 14 que han contestat a la crida feta pels responsables del Festival. Una exposició que estarà disponible per a qui la vulgui programar en altres festivals.

Aquest any, el dibuix del cartell és obra del dibuixant i caricaturista “Kap” que publica a El Jueves, el Mundo Deportivo o La Vanguàrdia, entre d’altres. El disseny i maquetació és del Victor Ruiz. Vegeu el programa aquí:

Tota la informació aquí