The Shoe Tree, de Pea Green Boat

'The Shoe Tree', de Pea Green Boat.

La companyia Pea Green Boat, creada a Barcelona per oferir espectacles infantils en català, castellà, anglès i francès, actuarà fins al dia 11 d’aquest mes a La Puntual. L’espectacle The Shoe Tree és una obra destinada al públic infantil en què es combinen amb molt bona harmonia la imaginació i una sensibilitat especial per les coses quotidianes.

Aquest equilibri permet a Emilia Lang (creadora i manipuladora) i Edu Blanch (l’altra meitat de Pea Green Boat, que en aquest espectacle es queda als controls) de representar un espectacle íntim, estimulant i educatiu, defugint en tot moment els llocs comuns. El guió és eficaç, ja que permet presentar l’espectacle en anglès davant d’un públic que no necessàriament l’entén i mantenir la tensió. És intel·ligent, perquè, aprofitant la narració, s’hi treballa un vocabulari de camps semàntics bàsics: parts del cos, colors i alguns objectes molt fàcils de reconèixer (una maleta, un pont, un arbre, un coet…). L’argument és aquest: al Tim, que ha perdut una vamba, se li acosta una sabata grossa i vella i li explica que hi ha un arbre de sabates on van a parar totes les que es perden; el nen se’n va a buscar l’arbre i aquest el fa dormir tres vegades per concedir-li el que demana. Al final, després d’un viatge màgic, quan el Tim es troba el seu amic Tom a la platja, que també acaba de perdre les sabates, se l’emportarà per anar a trobar-les.

La creació dels titelles, que de fet són nines manipulades amb tiges molt curtes, i dels objectes que surten a The Shoe Tree, creen un univers entre quotidià i màgic, una estètica encoixinada i amable ideal per a un conte subtilment surrealista com aquest. Si hi afegim que Emilia Lang l’explica amb un to de veu molt ben modulat, tenim una peça senzillament encantadora.

La Puntual, el teatre de titelles del carrer d’Allada Vermell de Barcelona, programant obres com aquesta, s’adjudica un altre mèrit. No només és l’únic teatre íntegrament dedicat al teatre de titelles de Barcelona, sinó que manté un calendari farcit de propostes de qualitat i vetlla per mostrar una bona varietat de registres, sensibilitats i maneres de fer d’aquesta art.